Бургас отново ще протестира в подкрепа на Пирин

Бургас отново ще протестира в подкрепа на Пирин - E-Burgas.com

Бургаските природозащитници отново ще излязат на протест в подкрепа на Пирин и законността. Проявата е планирана за утре, 11 януари от 18:30 часа, отново на Часовника до общината. Мирното шествие , организирано от група активни граждани, ще премине от Часовника до площад Тройката.

Гражданският протест е срещу решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. за промяна плана за управление на Национален парк „Пирин“ от 2004, с което се отварят за строителство 48% от територията на парка.

Те публикуват и няколко важни, според тях,  неща предвид взетото от политиците решение:
1. То е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
2. То погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания.
3. То застрашава едно от най-ценните природни места в България.
4. То дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.
5. В него липсва предложение за втори лифт.
6. То не е в полза за местните общности, защото всеки устройствен план, приет въз основа на тези изменения, ще бъде незаконен.
7. То не решава проблема с монопола на стопанската дейност в района.
8. То не решава проблемите с изключителната държавна собственост, породени от системните нарушения на концесионера на зона Банско.
9. То не решава проблема с презастрояването и ниските цени на имотите.
10. То създава юридически хаос.

„Затова на 11-ти януари в 18:30 ч. от Часовника (до Община Бургас) ще започне протестно шествие до площад „Тройката“ в защита на Национален парк „Пирин“, в защита на природата на България и за правото на всички ни да живеем в законова държава!”, зоват организаторите

Техните искания са:
1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017 г. за промяна плана за управление на НП „Пирин“ от 2004 г.
2. Оставка на министър Нено Димов (за цялостно творчество, системни лъжи на обществото и имитацията на обществено обсъждане на измененията в ПУ на НП Пирин)

„На 4 януари 11 града в България, сред които и Бургас, показаха своята подкрепа за Пирин, като в София излязоха над 5000 човека – активни граждани от всички сфери на живота, обединени единствено от желанието си да защитят природата на нашата родина и да призоват за законност в държавата, в която сме избрали да останем да живеем и където отглеждаме децата си”, се казва още в текста на организаторите.

Тази седмица градовете вече са 17, в които ще с проведат протести – 15 у нас (Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен) и два в чужбина (Лондон и Брюксел).

„Нека отново се чуе и гласът на Бургас! Елате утре от 18:30 на Часовника – заедно да защитим правото на природата да пребъде и човешкото си право да живеем в законова държава! Да спасим Пирин! Да спасим България!”, призовават гражданите.
 

Коментари

Още от последните новини