Болниците правят списъци на чакащите с COVID-19

Болниците правят списъци на чакащите с COVID-19 - E-Burgas.com
БГНЕС

Рекордьор по пациенти с коронавирус у нас е МБАЛ-Шумен, където към 9 ноември от общо 415 легла 229 са заети от заразени с COVID. Това става ясно от справка, актуална към началото на седмицата, публикувана на интернет страницата на здравната каса.

В болницата в Шумен още 101 пациенти са приети с други заболявания. Така свободните легла в лечебното заведение остават 87, а лечебницата бие дори „Пирогов“ по натовареност с новата зараза. В националната спешна болница леглата са 898, от които заети са половината, а пациентите с коронавирус са 208. Тоест свободната леглова база е 442 броя, пише „Монитор“.

В Топ 20 на най-натоварените лечебници у нас влизат общо 6 столични болници, а на дъното е здравното заведение в Добрич, в което се лекуват 51 души с COVID. По-надолу в таблицата всички бройки на заетите с пациенти с коронавирус легла намалява стремглаво, като десетки болници декларират едноцифрени числа на заразените, които се лекуват при тях.

От документа става ясно още, че над половината лечебни заведения у нас, имащи договор с НЗОК, са без нито един пациент със заразата. От него става ясно, че от общо 332 болници, имащи договор с НЗОК за осигуряване на лечение, само 158 са приели COVID болни. При останалите 174 в графата „заети легла с пациенти с диагноза COVID“ стои 0.

В същото време още преди 3 седмици – на 23 октомври, здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед всички лечебни заведения в областите от „червената зона“ - т.е. със заболеваемост над 120 души на 100 000 население, да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Само преди два дни – в сряда, проф. Ангелов издаде нова заповед, с която процентът се увеличава на 20 на сто, а от повече от седмица всички области в страната са в „червената зона“.

Общо леглата в болниците у нас са 48 552. От тях са заети 22 299, като хоспитализираните пациенти с COVID са 4307. В същото време свободни са цели 26 253 легла. Това показва, че места в болниците има достатъчно, но липсва координация, която да осигури за всички нуждаещи се наложителната помощ.

На този фон гражданите буквално преминаха към самоорганизация в опит да спасят близките си, нуждаещи се от лечение заради усложнения, причинени от COVID. От няколко дни във Фейсбук групите за коронавируса се разпространяват списъци на свободните легла в близост до пламналите от заразата областни градове. За София например хората препоръчват да се търси помощ в Самоков, Ихтиман, Костенец или Своге.

Проверка на „Монитор“ показа, че в болниците вече дори правят списъци на чакащите. В лечебницата в Самоков дори записват мобилните телефони на търсещите лечение, за да могат, ако се освободят легла, да информират веднага.

И докато хората сами организират издирването на свободни легла и транспорт за болните си близки, държавата обяви, че закрива Координационния център, който насочваше линейките. Новината обяви директорът на столичния Спешен център д-р Георги Гелев по време на редовния брифинг на здравните власти. Той обясни, че причината е прозаична – заради самоорганизацията на хората центърът се е оказал ненужен. Гелев подчерта, че след като били изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение.

Източник: Dnes.bg


 

Свързани статии
Болници у нас пред закриване заради липса на лекари По-бърза връзка между Спешна помощ и болниците 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие От август ще се издават електронни направления за хоспитализация Сербезова: Трябва да има мандатност на директорите на болници Сербезова: Болниците да са готови за прием и лечение на пациенти с ковид Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира
Тагове
болници легла коронавирус
Коментари

Още от последните новини