Бизнесът настоява за отпадане на ограниченията за извънреден труд

Бизнесът настоява за отпадане на ограниченията за извънреден труд - E-Burgas.com

В полза на всички ще е да отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и темата за извънредния труд са основни моменти в предложението на Българската стопанска камара към социалното министерство. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в работодателската организация.

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от сто пъти", заяви тя.

По думите ѝ това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а служителите ще бъдат компенсирани с допълнителен свободен ден или с пари.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира тя и даде пример със Словакия, където са допустими до 400 часа", каза Саръиванова и припомни, че преди няколко години работодателите бяха затруднени с едно наложено изискване за индивидуални графици.

Жасмина Саръиванова е на мнение, че "всичко трябва да се разглежда заедно, не на парче". Според нея това е необходимо за всички сфери, особено там, където има липса на работна сила. Тя обясни, че такова е желанието на предприятията.

Експертът коментира идеята за седемчасов работен ден и четиридневна работна седмица във Финландия, която се оказа невярна информация. Саръиванова е убедена, че може да има фирма, в която служителите да изпълнят всичките си задачи за четири дни, но има и такива, за които това не работи.

Коментари

Още от последните новини