Библиотека на открито с четива за възрастни и деца има в Свети Влас

Библиотека на открито с четива за възрастни и деца има в Свети Влас - E-Burgas.com

Дървена къщичка за книги с четива за възрастни и деца поставиха ученици в центъра на Свети Влас. Инициативата за къщичка от типа "вземи, прочети, размени" е на седмокласници в местното училище "Св.св. Кирил и Методий", подкрепена от кмета на града Иван Николов.

От безплатната библиотеката на открито всеки може да вземе книга, да я върне, след като я прочете. Който желае може да донесе заглавие от вкъщи и да остави за бъдещите читатели.

коло библиотеката има пейки за отдих. Пространство предоставя възможност за читалня на открито, където хората да се събират и забавляват заедно, да споделят мнения за любимите си книги и автори. 

"Идеята на учениците е от няколко месеца и дойде след размисли и дискусии как да отбележат Деня на книгата. Децата се обединиха около плана за изработване на къщичка за книги, която да бъде поставена на видно място в града, за да е в услуга на жителите. Първоначално идеята за подобна инициатива се струваше твърде амбициозна за седмокласниците, но въпреки това децата не се отказаха и превърнаха намерението в реалност", каза класният им ръководител Ивелина Райчева, с чиято помощ идеята е факт.

"Надяваме се, че къщичката с безплатни книги ще провокира интереса към четенето и ще насърчи малки и големи да прекарват повече време с книга в ръка. Всеки жител или гост на града, може да се възползва от възможността да почете под сенките на дърветата, откъсвайки се за малко от социалните мрежи и мобилния телефон", каза кметът на града Иван Николов, който пръв постави книга. Примера му последваха и седмокласниците.

В къщичката вече намериха място "Котаракът в чизми", "Пипи Дългото чорапче", "Железният светилник", "История славянобългарска", българска възрожденска поезия, руска литература, книги от съвременни автори и др.  Конструкцията й е от дърво и е проектирана така, че книгите да са защитени от атмосферните условия.

Кметът призова хората да бъдат съвестни, да пазят къщичката и да я поддържат винаги пълна с книги. 

Учениците от 7 "а" клас изказаха благодарности към всички, помогнали за осъществяването на идеята и поощрили ентусиазма им да направят нещо хубаво за околните.

Галерия
Свързани статии
Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Холивудски режисьор дава награда от 50 хил. евро на екип от наши млади кинотворци В Свети Влас се похвалиха с нов стадион Ученик извади кръста от морето в Свети Влас (Снимки) Колко струва апартамент в Слънчев бряг и Свети Влас Безплатна сянка на плажа в Свети Влас до края на май Ученици от Свети Влас дариха над 1300 лв. за нова линейка в Бургас Неустоимо предложение от Grand Hotel Bansko & Grand Hotel Sveti Vlas – Black Friday Holiday Deals Смърт прекратила строителството на новия стадион в Свети Влас Гранд Хотел Банско привлича с ексклузивни цени и безплатни екстри и удобства
Тагове
свети влас
Коментари

Още от последните новини