Бебе пони Зара се роди в зоопарка в Айтос

Бебе пони Зара се роди в зоопарка в Айтос  - E-Burgas.com

След като единственият мъжкар в ограждението на понитата - Вихър, дълго и безрезултатно съжителства с красавицата Габи, през 2020 г., "КАБИ ЮГ" - Шумен превози до Айтос друга дама - Надежда. Все с надеждата, че нашенският Зоопарк най-сетне ще се сдобие с пони-потомство. Надеждите се оправдаха - през м. май 2021 г. се роди Рая, първото бебе-пони в 52-годишната история на айтоския зоопарк. Сега Рая си има сестричка - само часове след раждането й, рано сутринта на 31 май, цялото семейство вече гордо се разхождаше из ограждението.

Майката Надежда е стройна и висока, а бащата Вихър - почти с размерите на първата си щерка, която е с майчината окраска - в бяло и кафяво. Новородената Зара е само на дни, но по всичко личи, че и тя се е метнала на майка си - расте стройна и в същите цветове.

"Не зная как се случва, но нашите питомци се раждат все в навечерието на празници. Рая се роди преди Великден, Зара - в навечерието на 1 юни. Спомняте си, че маймунката Мира се роди на Игнажден. Надявам се, това да е добър знак не само за тях, но и за всички обитатели на зоопарка", радва се управителят Росица Златева.

Златева и екипът й много се гордеят с малките петнисти кончета. И как иначе - и трите възрастни понита са в Айтос, благодарение на чудесните взаимоотношения, създадени от години със зоопарковете в страната. Грижата за тях е като за малки деца - и не става дума само за добра храна и отлични условия - следи се зорко да не бъде нарушавано спокойствието им. Налага се, да се следи и поведението на посетителите - някои от тях твърде много скъсявали дистанцията и често подхвърляли в ограждението нездравословни лакомства, научи още НП

Коментари

Още от последните новини