Банкомати в Несебър взимат трицифрена такса при теглене

Банкомати в Несебър взимат трицифрена такса при теглене - E-Burgas.com

Турист изтеглил 800 лв. от евровата си сметка си и заплатил такса от 109 лева

Банкомати прибират над 110 лв. такса при теглене. Те са разположени основно в южните черноморски курорти, съобщава „Медиапул".

Банкоматите на територията на община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи. Удръжките се правят основно при теглене от валутна смета.

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума трябва да плати такса от 109 лева. Същото се случило при теглене след няколко дни, когато банкоматът спрял такса от 111 лева.

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите.Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо. "В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП", са казали от приходната агенция. От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти.

Коментари

Още от последните новини