Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година

Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година - E-Burgas.com

Епидемията с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото финансовата криза от 2008 г. Това сподели председателят на Асоциацията на банките Петър Андонов пред Nova.

Блокирането на редица сектори от икономиката носи изключително тежки последствия, тъй като там не се генерират никакви приходи в продължение на седмици и дори месеци.

Банковият сектор у нас все пак продължава да е добре обезпечен, като не се очакват съществени промени в състоянието му, коментира Андонов.

Предвижданият мораториум на кредитите ще има няколко аспекта.

“Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минават през труден период, за да не им се развали кредитната история“, обяснява финансистът. “Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателството“.

Облекченията няма да обхванат фирмите за бързи кредити и в същото време извън мораториума ще останат хора с лоша кредитна история в миналото. Правото да се възползват ще имат само добросъвестните платци, върху които се крепи целия банков сектор у нас и по света.


 

Свързани статии
Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата Последни дни на хартиената двулеква Шефът на БНБ: Ще пазаруваме с евро от 2024 Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021 Осигуриха 100 милиона лева за новите изтребители Лекарите на първа линия срещу коронавируса получили 20 млн. лева Близо 100 работници от Бургас си чакат заплатата трета година Задържаха нова група българи на летище в Париж Отпускат безвъзмездно 1,5 млрд лв. за спасяване на малкия и средния бизнес Общините атакуват над 3 млрд.лв. по ОП "Региони в растеж"
Тагове
пари банки финансова криза
Коментари

Още от последните новини