Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година

Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година - E-Burgas.com

Епидемията с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото финансовата криза от 2008 г. Това сподели председателят на Асоциацията на банките Петър Андонов пред Nova.

Блокирането на редица сектори от икономиката носи изключително тежки последствия, тъй като там не се генерират никакви приходи в продължение на седмици и дори месеци.

Банковият сектор у нас все пак продължава да е добре обезпечен, като не се очакват съществени промени в състоянието му, коментира Андонов.

Предвижданият мораториум на кредитите ще има няколко аспекта.

“Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минават през труден период, за да не им се развали кредитната история“, обяснява финансистът. “Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателството“.

Облекченията няма да обхванат фирмите за бързи кредити и в същото време извън мораториума ще останат хора с лоша кредитна история в миналото. Правото да се възползват ще имат само добросъвестните платци, върху които се крепи целия банков сектор у нас и по света.


 

Свързани статии
Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври Без второ увеличение на минималната работна заплата до края на 2022 Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно Област Бургас е на 11-то място в страната с 1272 лв. средна заплата Над 75% от българите се затрудняват да покриват ежедневните си разходи Минималната заплата от днес е 710 лева Работодателите против идеята за 760 лв. минимална заплата Ще борим бедността с 20 млрд лева за социална политика
Тагове
пари банки финансова криза
Коментари

Още от последните новини