Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година

Банките у нас се готвят за по-тежка криза от тази през 2008 година - E-Burgas.com

Епидемията с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото финансовата криза от 2008 г. Това сподели председателят на Асоциацията на банките Петър Андонов пред Nova.

Блокирането на редица сектори от икономиката носи изключително тежки последствия, тъй като там не се генерират никакви приходи в продължение на седмици и дори месеци.

Банковият сектор у нас все пак продължава да е добре обезпечен, като не се очакват съществени промени в състоянието му, коментира Андонов.

Предвижданият мораториум на кредитите ще има няколко аспекта.

“Ако имаш застраховка, тя ще покрие кредита. С мораториума даваме възможност на онези хора, които минават през труден период, за да не им се развали кредитната история“, обяснява финансистът. “Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателството“.

Облекченията няма да обхванат фирмите за бързи кредити и в същото време извън мораториума ще останат хора с лоша кредитна история в миналото. Правото да се възползват ще имат само добросъвестните платци, върху които се крепи целия банков сектор у нас и по света.


 

Свързани статии
Средната пенсия в област Бургас е по-висока от минималната заплата Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? Синдикатите искат 1400 лева минимална заплата от 2026 година ООН с мрачна прогноза за цените на храните Експерт: Олиото ще поскъпне с 50%, внасяме зърно от радиоактивни райони в Украйна Печалбите на банките у нас продължават да нарастват Икономисти говорят за забавяне на инфлацията Скъпотия: Сиренето, кашкавалът, маслото и яйцата отново поскъпват Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. КНСБ настоява за 800 лева минимална заплата от октомври
Тагове
пари банки финансова криза
Коментари

Още от последните новини