БАН: Няма радиация от пожарите край Чернобил у нас

БАН: Няма радиация от пожарите край Чернобил у нас - E-Burgas.com
Снимка: volyn24

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките на базата на съществуващата мониторингова система на института потвърждават, че няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици, няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки.

В събота, на 4 април 2020 г., е възникнал пожар в зоната с ограничен достъп около АЕЦ „Чернобил". Обхванал е площ от над 100 хектара гори и тревисти местности в т.нар. Чернобилски радиационно-екологичен биосферен резерват, като за това е спомогнала климатичната обстановка - много суха и безснежна зима и силни ветрове в началото на април. За разликата от предишните години сега пожарът е достигнал в непосредствена близост до площадката на АЕЦ „Чернобил" и намиращото се близо до нея хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци от ядрените съоръжения в Украйна. Сам по себе си този факт също не бива да всява страх у хората, защото дори огънят да навлезе на самата площадка трябва да се знае, че всички съоръжения на нейна територия, в които има радиоактивни вещества, са от негорими материали - метални и железобетонни структури. Въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност.

Във връзка със съобщения в медиите за възникналия пожар в района на АЕЦ „Чернобил" и последвалото безпокойство в част от хората, следва да се има предвид, че в Република България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от пет ведомства:

Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ поддържа Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo система).
В Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ се извършва измерване на гама-фон в една точка.
Главна дирекция "Гражданска защита" към МВР получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, разположени в общински администрации и от 28 поста, разположени в областни администрации.
АЕЦ "Козлодуй" измерва гама-фона чрез Автоматизираната информационна система за външен радиационен контрол, която е обединена с BULRaMo системата и чрез Автоматизираната информационна система за радиационен мониторинг „Катрин".
Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН (ИЯИЯЕ - БАН) извършва измервания на връх Мусала и в 7 точки на територията на института и изследователския реактор ИРТ-2000 в Научен комплекс-2, гр. София.

При направена справка за състоянието на радиационния гама-фон за гр. София (шест детектора, позиционирани в различни точки на Изследователски реактор на ИЯИЯЕ - БАН) за периода 1 - 15.04.2020 г. се установи, че среднодневните стойности варират от 0,11 до 0,13 µSv/h.

Среднодневните стойности на радиационния гама-фон за връх Мусала варират през същия период от 0,14 до 0,16 µSv/h.

За територията на Република България естествения радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, т.е. измерванията са в границите на нормата.

За регистрираните количествата на 137Cs ще може да се съди след като измерим образците от системата за ранно оповестяване на трансграничен пренос на радиоактивни вещества, работеща денонощно БЕО - Мусала. На надморска височина от около 3000 метра бързите въздушни преноси са ясен индикатор за трансграничния пренос на радиоактивни вещества. Ето защо данните, измерени на връх Мусала, са изключително важни оценка на радиоактивната обстановка не само в България, но и за цяла Югоизточна Европа.

На основание на текущите измервания може да се направи извода, че няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки.

За нормалното функциониране на Базовата екологична обсерватория - Мусала, ръководството на ИЯИЯЕ - БАН благодари на МОН за подкрепата на проекта ACTRIS по националната пътна карта за научна инфраструктура.

cross.bg

Свързани статии
Клошар пострадал от пожара в плажната дискотека ''Планет'', откаран е във Варна Пожар в Айтос едва не остави 57-годишна жена на улицата Пенсионери пострадаха при пожар в Банево Пожар взе три жертви в София Стари и смачкани автомобили предизвикали пожара в пристанището, гасенето продължава Пожарът в Родопите погълнал над 10 хил. декара гори Три огнища горят в боровата гора над ВЕЦ "Карлово" Мъж реши да почисти съседския двор и запали къщата Жена загина в голям пожар в София, бебе е сред пострадалите Пожар отне живота на майка и син
Тагове
пожар чернобил радиация
Коментари

Още от последните новини