Български учени твърдят, че са създали маска, която убива коронавируса

Български учени твърдят, че са създали маска, която убива коронавируса - E-Burgas.com

Eкип от български учени създаде уникална маска, която не само предпазва, но и убива коронавируса. Това поне твърдят изобретателите, които са от русенския университет, според тях силата на изобретението е в сребърното му покритие. маската е разработена за четири месеца. ще може ли да влезе в масова употреба.

Учените казват, че това е революционно откритие. Проверката на екипа е показала, че такава маска няма никъде по света. В него има 14 изследователи от Русенския, Техническия и Софийския университети.

„Русенският университет винаги следва съвремието и проблемите, които са около нас. Още през март започнахме да изработваме предпазни шлемове. Дарихме над 3000 на здравни институции, общопрактикуващи лекари и стоматолози. След това възникна нова идея – за обдишващ апарат. Смесен екип от няколко университета и фирми работи по него. Това е трета идея. Белият плат за маската го получаваме. Той е гладък от едната страна, от другата е мъхест. Трябваше първо да го изследват за канцерогеннност”, обясни ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев в „Здравей, България”.

„Това, което е известно отдавна е, че среброто, с което е покрит външния слой на маската, убива вирусите като цяло. Използва се в медицината, за лечение е и в кремове”, каза ас. Янков от висшето заведение.

Коментари

Още от последните новини