България като гореща точка: как липсата на регулация улеснява нелегалния трафик на работници към Европа

България като гореща точка: как липсата на регулация улеснява нелегалния трафик на работници към Европа - E-Burgas.com

Проблемът с вноса на работници от Азия и други трети страни в България става все по-сериозен, като страната се превръща в основен център за нелегален трафик на хора към Западна Европа. В интервю за „NOVA“, Тодор Батков, собственик на агенция за наемане на чуждестранни работници, разяснява този въпрос.

Според Батков в България действат мрежи, които улесняват нелегалния внос на работници. Той описва страната като „гореща точка“ за подобна дейност, която представлява риск както за България, така и за цяла Европа. Липсата на ефективна регулация позволява на почти всеки, дори на фирми с несвързана дейност, като търговия със зеленчуци, да внасят работници от чужбина с минимални административни изисквания.

Батков обяснява, че схемата работи чрез участието на български работодатели, които осигуряват работни визи за чужденци. Тези визи често се използват за нелегално придвижване в Западна Европа. Данните показват, че над 40% от чуждестранните работници в България се възползват от тези канали, за да се установят в други страни от ЕС.

Според Батков основният проблем е липсата на достатъчна регулация. Макар малък брой лицензирани фирми да се опитват да се саморегулират, това не е достатъчно за предотвратяване на злоупотребите. 

Той подчертава, че България трябва да предприеме спешни мерки за затягане на регулациите и контрол върху този поток от работници, за да се избегне превръщането на страната в транзитен пункт за нелегален трафик към Европа.

Коментари

Още от последните новини