България иска да сложи край на бездомността до 2030 година

България иска да сложи край на бездомността до 2030 година - E-Burgas.com

„Необходимо е всички да работим заедно за прекратяване на бездомността до 2030 г. като насърчаваме политики, ориентирани към човека и жилището.“

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов. Той участва онлайн в кръгла маса в рамките на среща на Европейската платформа за борба с бездомността. Събитието е част от програмата на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Европейска платформа за борба с бездомността стартира през юни 2021 г. с „Лисабонската декларация“ с цел да се засили сътрудничеството между страните – членки на ЕС в процесите за справяне с бездомността. Платформата се подпомага от Европейската комисия и обединява институции и органи на ЕС, социални партньори и граждански организации. Целта е да се осигури обща политика на страните в борбата с бездомността.

„Проблемът с намаляването равнището на бездомничество може да бъде решен чрез въвеждането на решителни планове за действие и иновативни подходи, които са основани на представата за жилището като основно право на човека и съответно развиват по-широки социално-работни пътища за интеграция“, подчерта Стефан Аспарухов.

Той беше категоричен, че Европейската платформа за борба с бездомността заедно с резолюцията на Европейския парламент са отправна точка за създаването на благоприятна среда за политики за достъп до подходящо жилище и усъвършенстване на стратегическата рамка. Целта е да се въведат промени, които да гарантират достъп до жилище, както и да се създадат механизми за жилищно подпомагане на хора и семейства от уязвими групи.

Допълнително членствата на България в ООН, Съвета на Европа и ЕС и подписаните споразумения пораждат задължения в сферата на жилищната политика за осигуряване на качествени жилища – безопасни, енергийно ефективни и с добър физически достъп и осигуряване на финансово достъпни жилища за всички социални групи, стана ясно от думите на заместник-министъра.

„Вярваме, че възможностите за споделяне на добри практики, предоставени чрез Платформата за борба с бездомността, ще осигурят работещ инструмент за по-целенасочени и успешни действия в тази област“, заключи Аспарухов.

Коментари

Още от последните новини