Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави

Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави - E-Burgas.com

Към момента вече 17 държави, с които България има дипломатически отношения, са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

За момента такова съгласие има от Нидерландия, Германия, Унгария, Полша, Грузия, Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и Черна гора. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства са поискали от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи, се казва в съобщението.

Българите с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната консулска служба временен паспорт. При положение че има спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтекли лични документи, заявление може да се подаде след предварително записване на час в съответната консулска служба.

Свързани статии
Електоратът на "Демократична България" отново с най-висок образователен статус ДПС дръпна на "Демократична България" в борбата за втори мандат от Бургас Българи в 63 държави по света ще могат да гласуват на 4 април От утре влизането у нас само само с отрицателен PCR Общинският съвет в Бургас се обяви срещу фалшивите новини Отново ръст на заразените с ковид, 566 за денонощие Георги Дракалиев: Фалшива новина е, че община Бургас се готви да разреши разрушаването на част от историческия център Тръгна и онлайн подписка против подземния паркинг до хотел "България" Ето причините, които накараха бургазлии да организират подписка срещу нов паркинг Бургаската общественост ще проведе ново обсъждане за скандалния казус с паркинга
Тагове
документи чужбина българи
Коментари

Още от последните новини