Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави

Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави - E-Burgas.com

Към момента вече 17 държави, с които България има дипломатически отношения, са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

За момента такова съгласие има от Нидерландия, Германия, Унгария, Полша, Грузия, Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и Черна гора. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства са поискали от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи, се казва в съобщението.

Българите с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната консулска служба временен паспорт. При положение че има спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтекли лични документи, заявление може да се подаде след предварително записване на час в съответната консулска служба.

Свързани статии
Ивайло Мирчев: Време е да им кажем "довиждане" на ГЕРБ в големите градове Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната Ивайло Мирчев също хвърли оставка Христо Иванов: Резултатът ни не е провал, но е разочароващ Лозан Панов заподозря предателство от страна на "Демократична България" Лозан Панов: ДПС играе на изборите с двама, трима играчи "Демократична България" твърдо застава зад Лозан Панов за президент "Демократична България": Дайте ни мандата, за да гарантираме дълбока промяна в страната След седем дни става ясно дали "Демократична България" ще подкрепи кабинет на ИТН
Тагове
документи чужбина българи
Коментари

Още от последните новини