Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави

Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави - E-Burgas.com

Към момента вече 17 държави, с които България има дипломатически отношения, са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

За момента такова съгласие има от Нидерландия, Германия, Унгария, Полша, Грузия, Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Катар, Норвегия, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия и Черна гора. Други 6 страни към момента признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи - Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, Иран, Индонезия и Нигерия.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства са поискали от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българските граждани да се прибират в България дори ако документите им за самоличност са изтекли. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи, се казва в съобщението.

Българите с изтекли лични документи, които се намират в държава, която не ги признава, могат да се завърнат в България с издаден от съответната консулска служба временен паспорт. При положение че има спешна и обоснована необходимост от подновяване на изтекли лични документи, заявление може да се подаде след предварително записване на час в съответната консулска служба.

Свързани статии
Лекари в Одрин: Час по-скоро, трябва да бъде затворена границата с България 3754 новозаразени за последните 24 часа у нас, оздравели за 762 души След трагедията в Измир: Българи нямат връзка с роднините си Живко Табаков: Защо РИОСВ-Бургас си назначи нов директор без конкурс? 169 българи за диагностицирани с коронавирус последните 24 часа 171 новозаразени с коронавирус у нас, Варна с най-много Христо Иванов: Иво Баев се отклонява от националната политическа линия на коалицията 270 са новите заразени с коронавирус у нас 270 нови случаи на коронавирус у нас Един случай на коронавирус в Бургас, 298 в страната
Тагове
документи чужбина българи
Коментари

Още от последните новини