БАБХ тръгва на проверка за останали живи прасета

БАБХ тръгва на проверка за останали живи прасета  - E-Burgas.com

От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета, съобщава БНТ.

Срокът за това изтече в петък. В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем.  Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

"Проверките в Пловдивско започваме от селата, намиращи се около свинекомплекса в Белозем. Това съобщи пред Радио Пловдив д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Той посочи, че експертите от дирекцията ще обикалят заедно с местните кметове, имат подкрепа и от полицията. Днес на тяхно разположение са осем полицейски екипа. До обяд кметовете ще представят списъците на собствениците на домашни прасета в населените места. Искрено се надявам, че няма да имаме затруднения" заяви д-р Янков пред телевизията. 

Той подчерта, че всеки случай ще се разглежда поотделно, тъй като е възможно да има стопани, които имат желание да умъртвят животните, но времето да не им е стигнало.

Ако бъдат намерени домашни прасета, случаите ще се решават първо от областната епизоотична комисия, а също и от националния щаб, обясни директорът на ОДБХ в Пловдив.  Ще дадем предписание на стопаните в рамките на 24 часа да заколят животните си. Другите ще бъдат евтаназирани. Ще има и повторни проверки, посочи д-р Янков.

Коментари

Още от последните новини