Арабистка: Не очаквам голяма бежанска бежанска вълна от Турция

Арабистка: Не очаквам голяма бежанска бежанска вълна от Турция - E-Burgas.com
Архив

В някаква степен светът действително е разделен по отношение на турската офанзива в Сирия, но трябва да кажем, че по-голямата част от реакциите са срещу това, което прави Турция, заяви пред БНР арабистът Нина Спасова.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Спасова посочи, че в позицията на Русия има известен нюанс – тя просто иска в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН да бъде включен текста за това всички чужди военни сили да напуснат Сирия, имайки предвид САЩ.

„Израел застава зад страната на кюрдите, има петиция от висши военни за намеса на страната на кюрдите. Съседните арабски страни в района са притеснени от случващото се, а по-голяма степен държавите по света са против този ход на Турция, защото си дават сметка колко е опасен“, допълни тя.

По повод заплахата на Реджеп Ердоган за бежанска вълна към Европа Нина Спасова подчерта, че „това е поведението на турския президент – цинично използване на бежанците и техните съдби като форма на рекет и натиск към ЕС“.

„Не се знае и точният брой на бежанците в Турция - данните варират от половин милион до 3,5 млн…Ердоган отново заплаши Европа, че ще пусне бежанците, което в края на краищата струва ми се, че няма да се случи, защото той няма да има вече средствата за рекет и натиск, които да използва“, каза още тя.

Коментари

Още от последните новини