Ангелкова призна: Туризмът е спрял, сезонът може да започне чак през август

Ангелкова призна: Туризмът е спрял, сезонът може да започне чак през август  - E-Burgas.com

Според министъра на туризма ситуацията продължи повече от 2-3 месеца, ще има фалити на туроператори

„На практика в момента туризмът в момента не функционира. Той е спрял. Няма авиокомпания, която да извършва полети в пълен обем. Няма как в тази ситуация туризмът да функционира, защото най-важното е здравето. Това е цел номер 1 – да се овладее пандемията от коронавируса“. Това коментира в предаването „Събуди се“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

По думите й, ако тази ситуация продължи повече от 2-3 месеца, ще има фалити на туроператори. „В момента е много трудно да се направят конкретни анализи. Единствено в момента работят хотелите в ограничен капацитет“, каза още Ангелкова.

Тя препоръча да се приеме предложението за ваучери, които могат да се използват до 24 месеца. Ще се предложи и туроператорите да могат да отложат връщането на парите за неосъществените екскурзии след 13 май.

По думите й за периода декември – февруари има 9,5% ръст на туристите. „2020 година се очертаваше да бъде една от най-успешните за българския туризъм, но това остава в статистиката, защото никой нямаше как да предвиди тази пандемия“, обясни министърът на туризма.

Ангелкова е на мнение, че ако се започне от юли и август, България би могла да има един късен летен сезон.

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус
Тагове
туризъм Николина Ангелкова коронавирус Летен сезон 2020
Коментари

Още от последните новини