840 туроператори и агенти кандидатваха за помощ от 10 млн. лв.

840 туроператори и агенти кандидатваха за помощ от 10 млн. лв. - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лева по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Бюджетът на всички постъпили предложения е над 64,131 млн. лева, отчитат от Министерството на туризма. Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско финансиране, изтече на 20 октомври 2020 г. в 16:30 часа.

Предстои предложенията да бъдат разгледани. В рамките на процедурата всеки от кандидатите имаше право да заяви в проектното предложение стойност до 10% от оборота за 2019 г., но не повече от прага на de minimis от 200 000 евро, или 391 166 лв. Целта на проекта е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-19 кризата за български микро-, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма.

Подаването на проектните предложения се извършваше изцяло по електронен път, чрез попълване на опростен уеб базиран формуляр за кандидатстване чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско финансиране, изтече на 20 октомври, информираха от Министерство на туризма.

Министерството на туризма е директен бенефициент по програмата за европейско финансиране. След проведени срещи и преговори с браншовите организации и Министерство на икономиката бе подписано споразумение за предоставяне на европейско финансиране в подкрепа на туристическия бранш. Средствата следва да бъдат използвани за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/туристическа агентска услуга.

 

Свързани статии
Готов ли е браншът за летния сезон по Южното Черноморие? Подпомагат болниците със 129 млн.лв. за борба с коронавируса Туристическият ни бранш: Много изоставаме от съседите, не сме активни! Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Добавките от 50 лв. няма да се вземат под внимание за помощта от 120 лв. Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори Туроператори задлъжняли с 60 млн.лв. заради отменени пътувания Най-пострадалите от наводненията в Димчево получиха битова техника (Снимки) Медици от Спешна помощ искат връщане на мерките Нова мярка ще подпомага окъсалите туроператори
Тагове
туроператори бранш помощ
Коментари

Още от последните новини