80% е отказът от резервации, туристическият сезон пред колапс

80% е отказът от резервации, туристическият сезон пред колапс - E-Burgas.com

Срив на резервациите отчете туристическият бранш. Фирмите поискаха спешна помощ от правителството - както финансова, така и административна. Предлагат да бъде създаден и специален икономически щаб, който да помага избягването на кризата. Данните на хотелиерите показват, че в момента се говори за отказ от почивки в размер на над 80% като е застрашен и летният сезон, информира cross.bg.

Туристическият бранш очаква до 20 млн. загуби заради отложените пътувания поради коронавируса.

Даниела Стоева, председател на АБТТА: С две думи, всичко това означава пълен срив на отрасъла със съответните негативни последствия.

Поли Карастоянова, Национален борд по туризъм: Предлагаме министър-председателят да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма, не за подкрепа, а за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати сектори - туризъм и транспорт.

Туристическият бранш настоява и за още мерки - подпомагане на бранша финансово с евросредства, безлихвено отсрочване на плащането на ДДС и местни данъци за една година, осигуряване на целеви финансов ресурс от 200 млн. лева за рефинансиране на кредити чрез Българската банка за развитие и отлагане на наредба за касовите апарати с една година.

Атанас Димитров, БХРА: Изправени сме пред криза да освобождаваме хора, в които сме инвестирали изключително много.

Исканията на туризма коментира и ресорният министър.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Искам да кажа, че разбирам сектора, но от друга страна вижте какво е състоянието в страната, виждате, че правителството, парламента, правим всичко възможно, така че максимално да се борим с разпространението на вируса Ковид 19.

Италия е сред предпочитаните туристически дестинации за русенци. Клиентите обаче отказват да пътуват и до Испания, Австрия и Сърбия.

Милен Герасимов - собственик на туроператорска фирма в Русе: Ние на практика за първото полугодие ще бъдем лишени от всякакви приходи, т.е. ще имаме 0 приходи с много разходи, което ще започне за най-малките, а и за по-големите да обявяват фалити. Очаквайте ги.

От туристическия бранш обаче приветстваха въвеждането на извънредно положение и дори поискаха временно законодателство.

Свързани статии
Започва ваксинация на служителите в Слънчев бряг Готов ли е браншът за летния сезон по Южното Черноморие? Ето кога сваляме маските Чакаме 8,8 млн. туристи лятото Марияна Николова: Имахме успешен зимен сезон, готови сме и за лятото Хотелиери в Слънчев бряг: Сезонът започва не когато го обявим, а когато започнат да идват туристи Министерството на туризма ще спасява лятото с кампания (Видео) Курортите очакват най-много български и румънски туристи през лятото Търсим всевъзможни начини за облекчено влизане на туристи Туристическият ни бранш: Много изоставаме от съседите, не сме активни!
Тагове
коронавирус туризъм сезон
Коментари

Още от последните новини