75% от бългрите се притесняват от коронавируса

75% от бългрите се притесняват от коронавируса - E-Burgas.com

Разпространението на заразния коронавирус е главна тема в световните медии през последните седмици. 82% от респондентите от Българския национален панел в проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria споделят, че са попадали на новини във връзка с темата, пише topnovini.bg.

Въпреки че голяма част от респондентите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия, както и от евентуалното разпространение на вируса в България, малко под половината от запитаните се чувстват лично застрашени. Това обяснява защо половината от респондентите не са предприели никакви предпазни мерки до този момент.

Проучването на Nielsen Admosphere Bulgaria се проведе сред активните интернет потребители, участващи в Българския национален панел в периода 3-17 февруари 2020 г. Панелът е част от мрежата на European National Panels, оперираща в Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Подобен тип проучване по темата за коронавируса се проведе и в тези 4 страни.

Повечето от българите (82%) са попадали на новини, отнасяйки се до новия щам на коронавирус, който се появи в китайския мегаполис Ухан в края на миналата година, заразявайки десетки хиляди души до момента. През последните седмици се говори за глобална заплаха, което бе повод много страни да предприемат различни мерки, като отмяната на директни полети от Китай и инсталирането на термокамери по летищата. 71% от българите изпитват притеснение от възможността да настъпи глобална епидемия – жените (80%) изразяват по-голямо притеснение от мъжете (62%), както и по-младите възрастови групи. Около 80% от хората между 15 и 44 годишна възраст споделят загриженост по този повод в сравнение с хората над 45 г. - 65%.

Притеснението от това, че вирусът би могъл да започне да се разпространява в България е малко по-голямо – 75%, като жените отново изрзяват по-силно отношение спрямо мъжете по този въпрос, заедно с по-младите до 44 годишна възраст.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини