70 българи са блокирани на летище в Париж

70 българи са блокирани на летище в Париж - E-Burgas.com

70 български граждани, сезонни работници в земеделието, са блокирани на летище в Париж, информираха от МВнР предаде "Нова".

Групата е пристигнала на летище „Шарл де Гол“ във френската столица на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българите имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието за постоянно пребиваване във Франция, за да бъдат допуснати. Според приетите ограничителни мерки в страната местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат ако имат постоянно местожителство на територията на Франция. Това правило изключва сезонните работници, уточняват от външното ни министерство.

Заедно със същата група не са допуснати да влязат в страната и други шестима български граждани, чийто работодател се е свързал с посолството ни. Според него тези български граждани имат постоянни адреси във Франция и пребивават там от около 5-6 години.  Мисията ни в Париж очаква да получи документите на тези наши сънародници от фирмата-работодател, които доказват постоянното им местожителство, за да установи контакт с местните власти.

„Посолството ни в Париж прави всичко възможно, за да разреши и двата казуса. Към момента заради тежката епидемиологична обстановка в страната летищните власти отказват да допуснат сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „Шарл де Гол“, специално приспособена за такива случаи. На българските граждани се предоставя храна 3 пъти на ден. На място има и медицински служители, които са готови да окажат необходимото съдействие, ако някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се варианти за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май.

Завеждащият консулската ни служба в Париж, както и преводач ще посетят българските граждани. При необходимост ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали. Считано от 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8  април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.МВнР се свърза с Министерството на труда и социалната политика и изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, за да извършат проверка“, уточниха от Министерството на външните работи.

Оттам препоръчват  да не се предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. 

Коментари

Още от последните новини