69 735 бягащи украинци са влезли в страната ни, а 33 516 са останали тук

 69 735 бягащи украинци са влезли в страната ни, а 33 516 са останали тук - E-Burgas.com

69 735 души общо са влезли в страната ни от Украйна. 33 516 души са останали, като 1/3 от тях са деца.Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, ръководител на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна.

Тя подчерта, че това, което се случва в момента, се случва за първи път в ЕС и за първи път се активира Директивата за временна закрила във всички държави членки.

"Приоритет на българското правителство е сигурността", добави Константинова.

"Наш дълг е да помогнем на хората, които бягат от ужаса на войната", призова тя.

"40 лева е сумата на ден за бежанец, която ще се предоставя на хотелиерите у нас", уточни Константинова.

Преди дни правителството обяви, че сформира кризисен щаб с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции.

Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия. От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна, могат да получават документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Украински бежанци протестират срещу преместването в държавни бази Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Два дни до края на програмата за бежанци, хотелиери са под напрежение Призоваха хотелиерите за спокойствие във връзка с бежанците от Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия
Тагове
украйна война бежанци
Коментари

Още от последните новини