50% от студените искат онлайн обучение

50% от студените искат онлайн обучение - E-Burgas.com

В началото на годината и възобновяването на онлайн лекциите около 95% от студентите искаха да се върнат обратно в аудиториите. Сега те процентите са 50:50. Това обясни председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Той допълни, че колегите му са свикнали с онлайн обучението предаде "Монитор".

„Надяваме се трудните моменти от 2020 - а да са преодолени и да ни очакват по-добри дни”, пожела си Парушев преди старта на церемонията "Студент на годината", по време на която бяха отличени най-добрите студенти за изминалата година. По думите му вече се водят разговори кога университетите ще бъдат отново отворени за лекции, след като това се случи с ресторантите.

В момента студентите се обучават хибридно. Според заповедта на здравния министър са разрешени практическите обучения, семинарните занятия. Ректорите сами преценяват какво да бъде съотношението на присъствените и онлайн лекциите. В много случаи това става на ниво факултет или специалност в зависимост от спецификата на учебния план.

„Все още не можем да говорим за пълно връщане. Както виждате, няма подобряване на ситуацията. Засега мисля, че хибридното обучение в разумно. Ректорите това са поискали, това разрешава и заповедта на министъра на здравеопазването”, каза образователният министър Красимир Вълчев.  По думите му студентите са с изградени навици за учене, за разлика от малките ученици, и това позволява ефективно провеждане на онлайн обучението.

"Във всеки един момент обаче има риск от влошаване на епидемичната обстановка у нас. Това би довело до ограничаване на някои от дейностите", обясни Вълчев.

Коментари

Още от последните новини