31 нови случаи на коронавирус у нас, общият брой е 2100

31 нови случаи на коронавирус у нас, общият брой е 2100 - E-Burgas.com

31 нови случаи на коронавирус у нас, общият брой е 2100, това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. Тойще продължи да работи и да следи обстановката в страната, уведоми началникът на Щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Относно детските градини от Щаба следят обстановката в Западна Европа. На сутрешно заседание с премиера Мутафчийски е изразил становище, че детските градини не бива да бъдат отваряни поне още седмица. 

"Има клъстърно разпространение на болестта, което ние отчитаме като много добре. Ако продължим в същия дух, това дава по-големи шансове за нормален живот в бъдеще", заяви Мутафчийски.

Относно КПП-тата, началникът на Оперативния щаб подчерта, че те не са факт от 6 май и няма как да се върнат с въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

"Европейската комисия препоръчва реципрочни мерки, които съвпадат с препоръките на премиера Борисов - разговори между съседните държави за въвеждане на еднакви епидемиологични мерки", обясни Мутафчийски. В момента се работи активно за изработване на правила за самолетно пътуване. Според началникът на Оперативния щаб, за да има такъв вид туризъм, трябва да има ясни правила и ясни предписания. Докато те не бъдат изяснени, автомобилният туризъм остава приоритетен.

"Връщането не е връщане към живота, това е новата нормалност. Никой не говори за отпадане на физическа дистанция. Докато заразените бяха двама, ние нямахме никакви навици за този вирус. Сега вече дори и малките деца знаят, че трябва да си мият ръцете и да не се гушкат. Трябваше време", заяви Мутафчийски и изрази увереност, че са постигнати повечето цели на карантинните условия - ниска заболеваемост, обучен персонал, малко смъртни случаи.

Свързани статии
Ивайло Мирчев: Време е да им кажем "довиждане" на ГЕРБ в големите градове Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000
Тагове
коронавирус българия
Коментари

Още от последните новини