225 стари коли са били премахнати от улиците на Бургас за година

225 стари коли са били премахнати от улиците на Бургас за година - E-Burgas.com

Гражданите могат да подават сигнали, ако забележат изоставени автомобили пред домовете си

Oбщина Бургас продължава своята екологична политика да бъдат премахвани излезли от употреба моторни превозни средства, които са изоставени от собствениците им на паркинги и в междублокови пространства. Инициативата стартира още през 2008 година. През изминалата 2022-ра 225 стари коли са премахнати – доброволно или със заповед за принудително преместване (разкомплектоване).

Извършени са повече от 350 проверки за изоставени и излезли от употреба превозни средства.

Издадените заповеди за принудително преместване са 102 броя. Съставени са 492 констативни протокола за стартиране на процедури, свързани с излезлите от употреба превозни средства.

Екоинспекторите от общинския отдел "Опазване на околната среда" осъществяват ежедневна контролна дейност за нерегламентирано замърсяване с отпадъци, включително и излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/ - отпадък по смисъла на §1, т. 1б от Наредбата за изискванията за третиране на отпадъците от моторни превозни средства, а именно автомобили, които нямат заверен стикер за преминал годишен технически преглед повече от три месеца. Собствениците на ИУМПС са длъжни да ги предадат на площадка за временно съхранение или в център за разкомплектоване на ИУМПС.

За да бъде един автомобил класифициран като ИУМПС, той трябва да отговаря на поне едно от следните условия:

- Да бъде със стари регистрационни номера;

- Да са минали поне три месеца от датата, на която е следвало да бъде извършен задължителен периодичен технически преглед.

- Да се намира на терен общинска или държавна собственост.

В отговор на получените в Община Бургас сигнали за изоставени автомобили, екоинспекторите извършват проверка на място и маркират със стикер тези, отговарящи на споменатите критерии. Съгласно изискванията на Наредбата по управление на отпадъците и Наредбата за излезлите от употреба МПС, на техните собственици се дава 14-дневен срок за доброволното им преместване на площадка за временно съхранение или в център за разкомплектоване. След изтичане на този срок се извършват съответните контролни проверки. Ако автомобилите не са преместени, следва съставяне на акт за установяване на административно нарушение и издаване на заповеди за принудителното им преместване.

За съжаление, законовите срокове са относително дълги и в най-оптимистичния вариант реално принудително преместване може да се осъществи до месец след влизане в сила на заповедта за принудително преместване или около 6 месеца от стартиране на процедурата.

При констатирани изоставени автомобили можете да сигнализирате на "Денонощен дежурен телефон на Община Бургас" - 056/84 15 60 (907 218) или на горещия телефон в дирекция "Околна среда" - 056/82 66 59, както и на e-mail: [email protected].

Коментари

Още от последните новини