100 хил. ваксини от Pfizer пристигат до месец, след това 500 хил. от Moderna и няколко милиона от AstraZeneca

100 хил. ваксини от Pfizer пристигат до месец, след това 500 хил. от Moderna и няколко милиона от AstraZeneca - E-Burgas.com

До началото на февруари страната ни ще е получила над 100 000 дози от ваксината на Pfizer, която ще стигне за около 50 000 души. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов по време на консултациите при президента Румен Радев.

Проф. Ангелов напомни, че първата доставка е била от 9750 дози. Сегашната доставка е над 25 000. Около 11 януари се очакват още 35 000 дози. А в края на този или началото на следващия месец – още 35 000 дози.

Страната ни очаква и договора с Moderna, по който трябва да получим около 500 000 ваксини.

„По договора с AstraZeneca ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата имунизация”, обясни още проф. Ангелов.

„Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така и да се гарантира и тяхното здраве", заяви президентът Румен Радев. „Пандемията COVID-19 засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това беше годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, каза президентът.

Радев припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит. 

„Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания“, обърна се президентът към здравните власти. 

Коментари