Засилен миграционен натиск на границата от Афганистан и Сирия

Засилен миграционен натиск на границата от Афганистан и Сирия  - E-Burgas.com

Центровете на МВР вече са почти запълнени

През изминалата седмица край Резово се обърна камион с мигранти. Пострадаха и военни, и бежанци. За радост няма жертви. Инцидентът обаче насочи вниманието към границата и се оказа, че има засилен миграционен натиск от Афганистан и Сирия.

От началото на тази година 366 мигранти са опитали да прекосят българската граница. Данните на МВР сочат, че повечето от тях са от Афганистан и Сирия, съобщава NOVA. За изминалата година проба за нелегално влизане на територията на България са направили 55 000 души. Това означава, че средно 150 души на ден се опитват да влязат нерегламентирано в страната ни. Над 90% от капацитета на временните центрове за бежанци у нас вече е запълнен.

Мохамад бяга от Афганистан когато е едва на 14. По пътя към свободата поема сам, единствените му водачи са трафикантите. „Една година бях в Иран и живях там. След това се установих в Турция, където останах в продължение на една година. И от около 9 и половина месеца съм в България”, обяснява той.

„Това, което е в Афганистан - в момента го няма никъде. Там не е спокойно. Аз по етнос съм шиит и талибаните са против нас, преследват ни. Талибаните не пускат децата в училище, не искат жените да работят, да учат. Смятат ги за нисши същества”, казва Мохамад.

„Границите преминавах с трафиканти. Плаща им се и те ни придвижваха по пътищата. Цената е различна за всяка държава. Навсякъде искат различна сума. Когато търсиш нещо има начин. Има телефони на определени хора, връзката с трафикантите става бързо. В Афганистан много хора познават трафикантите”, посочва още той.

Над 3 000 долара струва бягството до Европа за Аднан. Желанието да е далеч от талибаните се оказва по-силно от страха от неизвестното. Затова 17-годишният афганистанец бяга от вкъщи, за да търси по-добър живот.

„Аз тръгнах с един мой приятел. Родителите ми не знаеха, аз просто излязох и не се върнах повече. Както знаете, в Афганистан имаме доста проблеми. В нашето село беше непоносимо заради талибаните. Те идваха и ни заплашваха, искаха да им даваме пари, не ни оставяха намира”, споделя Аднан.

Освен скъпо, пътуването по маршрута на каналджиите се оказва и опасно. „И с кола, и пеша се налагаше да се движим. Вкарваха ни по 40 души в един бус, когато пътувахме от Иран. На границите турците и иранците ни биеха. Кой беше със счупена глава, кой със счупен крак, ръка. Много беше трудно и тежко. За да ни закарат до Турция дадохме 1 000 долара, а оттам до България ни взеха 2 000 евро. В България ни оставиха в една гора, ние въобще не знаехме къде се намираме. И после дойдоха полицаите”, допълва той.

Аднан обясни защо основно бягат мъже. „Бягството от Афганистан е много дълго и трудно. Цяло семейство е много трудно да се движи по пътищата на трафикантите. Също така каналджиите не искат да превозват семейства, особено с деца. И също така им искат и много пари, а хората нямат такива средства”, посочва афганистанецът.  

Към днешна дата само в центъра във „Военна рампа” са настанени над 300 души, основно от Афганистан. Повечето от тях са мъже, а средната възраст е между 25-30 години.

„Винаги пролетно време се наблюдава увеличен натиск, за съжаление обаче той спрямо 2021 г.  е три или четири пъти по голям. На ден има между 300 до 400 граждани на различни държави, основно от Афганистан, но също и от Сирия, които влизат в страната без документи”, коментира директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Почти половината от капацитета на бежанските центрове у нас вече е зает. „При капацитет от 5 000 места, ние имаме заетост от 2 265. Очакваме да се запълнят, защото имаме индикации от колегите от МВР, че техните центрове в Бусманци и Любимец вече приближават почти 94-95% запълняемост. Повечето са хора от Афганистан - сами мъже. Много по-рядко имаме семейства”, уточни Тошева.

„Предполага се, че тези хора са пребивавали на територията на Турция известно време преди да направят опит да продължат през територията на България. Отново казвам - тяхната цел не е нашата страна”, допълва директорът на Агенцията за бежанците.

Потвърждава го и Аднан, за когото крайната точка е Белгия. Други обаче избират да останат тук - като Мохамад. „Образованието е нещо много ценно, хем искам да уча, хем искам да работя. Надявам се да успея да направя всичко това тук”, споделя той.

Свързани статии
Ръст на делата с мигранти и сделките с имоти на украинци и руснаци в Бургаско Австрийският канцлер лично ще види как пазим границата си Полицаи и военни ще инспектират оградата на границата с Турция Бивш вътрешен министър: Трафикът с мигранти вече е бизнес, МВР не може да се справи Заловиха поредната група бежанци на магистрала "Тракия" Хванаха поредната група нелегални мигранти в Карлово ЕК не иска да дава пари за ограда по границата между България и Турция Радев на среща с Ердоган заради мигрантите 10 души са задържани при операция срещу каналджийство Разширяват системата за комуникация по границата с Турция
Тагове
мигранти бежанци граница
Коментари

Още от последните новини