Замръзна ли Бургас в 90-те и готино ли е още да си батка?

Замръзна ли Бургас в 90-те и готино ли е още да си батка? - E-Burgas.com

Имидж трудно се чисти, питайте някой от Перник за винкела...

Младеж рита възрастна дама на спирка, чупи й таза. Младежи връзват ученик с въже и го бият. Първият май страдал от шизофрения, вторите нещо се объркали, не знаели какво правят, не искали така да стане, свестни момчета са иначе... 

Двете новини са от последната седмица. Плюс някой друг сгащен с пико и една наказателна акация с подпален автомобил, просто защото бензинът явно е по-евтин от кирките. 

На пръв поглед нормална криминална картинка, все пак престъпност има навсякъде. Наскоро обаче излезе статистика, според която градът ни е на първо място по брой извршени престъпление на глава от населението за втора поредна година. Чисто математически това значи, че на 100 бургазлии се падат по 2 престъпни деяния. Това казва статистиката на МВР, която в никакъв случай не отбелязва всяко сбиване пред дискотека, каквито в Бургас не липсват.

Статистиката обаче не е толкова притеснителна, колкото профила на извършителите. Не случайно бургаския фолклор роди термина батка, който стана известен в цялата страна. Естествено с подигравателен привкус. 

И докато една голяма част от хората се подиграват, други се кичат с тази титла с чест. Една голяма част подрастващите бургазлии, (да кажем направо деца от ранния пубертет), не мечтаят за професионална кариера и личностно развитие. Съзнателно или не те искат да станат батки, като своя кумир с готин прякор, на който никой нищо не може да му каже в очите, защото ще го набие. Представата за тази власт на силния явно е опияняваща, защото в градските легенди батката е нещо като супергерой, чиято суперсила е бие хората, които не са съгласни с него. Дори когато става въпрос за възрастна дама на спирка или за непълнотелен ученик. 

Защо питаме дали Бургас е замръзнал през 90-те ли? Защото мутренските времена за повечето места в България отминаха преди близо две десетилетия. Не че там няма престъпност, това би било наивно заключение. Просто не е в този показен вид, който се издига на пиедестал. Защото анцугът и ножката в дискотеката на повечето места се смята за проява на лош вкус, а не за задължителен аксесоар. Защото там на фитнес се ходи за здраве и красива фигура, а не за “нацепване” и сплашване. Защото дори на село знаят как да използват кирката и че тя не служи за забиване в коли. И защото там си нямат дума за батка...

А ако наистина говорим за някаква мода, трябва да се запитаме колко още ще продължи тя. Ще дойде ли едно поколение, което ще прекъсне нишката и няма да поеме щафетата от големите батки или Бургас ще остане замръзнал във времето, като някакъв извратен музей на мутренизма.

Все пак градът ни отдавна не е известен с поетите, а с батките си. А етикет трудно се чисти. Питайте хората в Перник за винкела...
 

Венелин Костадинов

Коментари

Още от последните новини