Зам.-министър подкара комбайн за откриването на жътвената кампания в Карнобат (Снимки)

Зам.-министър подкара комбайн за откриването на жътвената кампания в Карнобат (Снимки) - E-Burgas.com

Зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев дойде в Карнобат и подкара комбайн по време на откриването на Националната жътвена кампания 2017. Това стана в едно от землищата на общината, около стария път за София, където бе направена възстановка на традиционната в миналото жътва със сърп и паламарка от трудолюбиви българки в национални носии.

Добрев сподели, че от министерството имат сериозен ангажимент към българския хляб и към тези, които го създават с труда си. „Оперативните данни на засетите с есенници сочат, че и през тази година се очаква да имаме добра реколта, която да гарантира зърнения баланс на страната. Експертите предвиждат производството от реколтата през тази година да бъде 5 млн тона пшеница и сравними с миналогодишните данни реколта ечемик“, заяви зам.-министърът.

Той разкри, че засетите площи с пшеница са над 11 млн декара, с ечемик – над 1,3 млн декара, а с рапица –  над 1,6 млн декара. В момента остатъкът от пшеницата през миналата година е около 343 хил. тона, а през юни се очаква да бъде 270 хиляди. „Това е една добра база за старта на новата реколта“, увери Добрев, като добави, че българинът е взискателен потребител и очаква отговорно отношение и спазване на всички европейски стандарти за качество и безопасност на храните при отглеждането и преработката на зърното до крайния продукт – хлябът и хлебните изделия.

Кметът на община Карнобат Георги Димитров пък заяви, че в региона няма незасяти площи, включително и голяма часат от общинските пътища са засети. „Нямаме неоползотворени площи и необработена земя, тук се ползва всеки метър. Доколкото имаме наблюдение върху работата на стопаните на тези земи, те спазиха техническите срокове, създадоха всички, зависими от тях, предпоставки за една добра реколта. Очакваме висок добив на пшеница, както е било и през другите години“, заяви Димитров.

Той добави, че оттук нататък просперитета на фирмите и тяхната възможност да се възпроизвежда зависи от цената. „Ако е такова положението и в другите части на страната това означава, че те биха могли да търсят малко по-висока цена, макар че в информацията е, че в момента се договаря на зелено на едни сравнително ниски равнища“, допълни кметът.

Официални гости днес бяха още зам.-областният управител Владимир Крумов, директорът на ОД „Земеделие“ Лидия Станкова, Ася Гочева  Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите и др.

Галерия
Коментари

Още от последните новини