Всяко второ дете у нас жертва на насилие

Всяко второ дете у нас жертва на насилие - E-Burgas.com

47% или всяко второ дете до 18-годишна възраст е преживяло някаква форма на насилие. Това сочат данните от първото представително проучване по проблема у нас. 

Изследването е проведено в периода 2019 - 2020 сред 1175 деца между 13-17 години, 837 младежи между 18-25-годишна възраст, 1411 възрастни, както и 887 специалисти, сред които учители, социални работници, прокурори, полицаи, здравни специалисти.

Най-срещаният вид насилие е емоционалното. С него са се сблъскали 45,9% от анкетираните. 48,5% от момчетата и 43,6% от момичетата се сблъскват с него. Най-често децата стават жертва на емоционално насилие в училище. Психически тормоз в общността пък са преживели 1/3 от момчетата и 25% от момичетата. Децата се сблъскват най-често с емоционално насилие в училище и в общността, а най-рядко у дома.

Едно от всяко 7-о дете съобщава, че е било жертва на онлайн тормоз, особено чрез социални мрежи. Физическото насилие също е често срещано при децата. Всяко трето (31,2%) от тях е станало жертва на тормоз вкъщи, училище или общността. По-често на физическо насилие са подложени момчетата. У дома децата стават жертва на родителите си или братя и сестри, докато в училище на съучениците си.

Около 16% или почти 1 от всеки 6 деца и млади хора споделят, че са били подложени на сексуално насилие в детството си. Момичетата (1 от всеки 5) значително по-често от момчетата (1 от всеки 10) са ставали негови жертви. Според половината от анкетираните момичетата сами имат вина, че са изнасилени, тъй като вземат наркотици или се излизат късно. 13% от всички деца са станали жертва и на трите форми на насилие.

Коментари

Още от последните новини