Високите цени тревожат българите повече от пандемията

Високите цени тревожат българите повече от пандемията  - E-Burgas.com

Основният проблем на половината българи е поскъпването на цените с над 20%. Според тях това е първата задача, която трябва да разреши правителството на Кирил Петков, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

На въпрос с предварително зададени опции именно това е проблемът с огромна преднина пред всички останали  (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Тествана е и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват.

Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Зададен е и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента.

Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта) с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта).

На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.

Коментари

Още от последните новини