Учениците в община Несебър получиха знания за безопасен интернет

Учениците в община Несебър получиха знания за безопасен интернет - E-Burgas.com

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – Несебър отбеляза Международния ден за безопасен интернет в училищата в Обзор, Равда, Свети Влас и гимназията по туризъм в Сл.бряг. На проведените срещи бяха обсъдени различни аспекти на превенцията на онлайн насилието, агресията,  дезинформацията и онлайн игрите. Учениците от трети, четвърти, пети клас и младежите в гимназиален етап, чрез интерактивни игри, дискусия и анализ на казуси, изградиха позиция за правилно поведение в мрежата и осъзнаха опасностите, които се крият при общуване във виртуална среда. Засегната бе и темата за зависимостта, която се създава в следствие на дългото общуване онлайн и капаните, в които попадат младите хора с използването на различните социални мрежи.

Достъпът до интернет е колкото полезен, толкова и пълен със заплаха, особено за децата и младежите, които все още нямат достатъчно опит и отработени реакции в критични ситуации. Поради това подрастващите  лесно могат да се превърнат в жертва на насилие, а  родителите и учителите понякога разбират твърде късно, защото самите те не са достатъчно опитни при използване на дигиталните технологии.

Най-честите заплахи за деца и младежи онлайн, водещи до психическо и физическо насилие са: онлайн тормоз; неподходящи снимки и клипове; игри с насилие; онлайн предизвикателства; реч на омразата.

На срещите бе подчертана нуждата от допълнително внимание към интернет съдържанието,  което децата използват  и търсят в мрежата.

Важно е не ограничаването на виртуалното общуването, а добрата преценка, разговорите и споделянето на евентуални тревоги, възникващи в следствие на непознаване на  правилата и нормите в интернет контактите.

Свързани статии
Прегледаха близо 2800 бургаски ученици за гръбначни изкривявания и затлъстяване Започва кандидатстването в училищата след 7 клас Над 17 хил. ученици и учители отиват на безплатно море Бургаски ученици са вицешампиони на националните параолимпийски игри Български ученици от Братислава са на гости в Бургас, посещават забележителности Кметът награди над 300 ученици, които помагаха на европейското по ушу Организират безплатни консултации за ученици след 12 клас Открит урок по право получиха възпитаниците от Немската езикова гимназия Обзор в трескава подготовка за летния сезон (Снимки) Младите цветари от Бургас отново сред победителите в Националното състезание по озеленяване
Тагове
несебър ученици общуване
Коментари

Още от последните новини