Туристическият бранш сезира ЕС заради бъдещи масови фалити

Туристическият бранш сезира ЕС заради бъдещи масови фалити - E-Burgas.com

Обединението "Бъдеще за туризма" е сезирало няколко еврокомисари за очаквани масови фалити в сектора в България, публикува "Дневник". Това се казва в съобщение на обединението, което бе формирано след разразяването на кризата, в която секторът вече пострада много. По данни на организацията тя обединява над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица, които представляват над 300 хил. заети в сектора.

Организацията е изпратила писма до Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, както и до комисарите по икономика, бюджет, транспорт, право и потребителска защита, ценности и прозрачност.

В тях се подчертава "пълното отсъствие на подкрепа" за българския туризъм и за потенциална заплаха от масови фалити. Допълва се, че обединението многократно се е обръщало към правителството с апел за спешни действия за смекчаване на икономическото въздействие върху сектора и за предотвратяване на тежки социални последици. Това е и причината организацията да поиска оставката на ресорния министър Николина Ангелкова.

В писмото си организацията посочва и какви са незабавните мерки, от които браншът има нужда:

  • държавна помощ за самоосигуряващите се, която се прилага по време на извънредното положение и след него до подновяване на туристическите пътувания на територията на България
  • финансова подкрепа за ликвидност и държавни гаранции чрез безлихвени заеми
  • субсидирани заеми с изгодни условия и лихви за фирми в туризма
  • временно преустановяване на всички публични плащания за период от шест месеца
  • спешни указания и ясни правила за възстановяване на суми по анулирани туристически пакети.

От организацията са убедени, че българското правителство не прилага необходимите и адекватни мерки. Според нейните членове разработените от ЕК мерки за превенция на малките и средни предприятия от фалит и за гарантиране на заетост не са популярни в България, въпреки осигурения финансов ресурс. "Затова апелираме към ЕК да започне проверка на прозрачността, уместността и адекватността на мерките, предприети от българското правителство и финансирани от нея", казват в заключение от обединение "Бъдеще за туризма".

Свързани статии
Служителите в Областна администрация Бургас са в протестна готовност заради ниските заплати Протест пред Съдебната палата Бургас против изграждането на фотоволтаична централа Бизнесът в Бургас с нови отличия за успехи Протест срещу изграждането на соларен парк Заповядайте на среща с журналиста – пътешественик Георги Милков и късометражно кино днес 4.10 Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври Протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове Вкусът на Черноморието: Най-предпочитаните ресторанти в Бургас Протест на жители на няколко села от Община Средец затвори главен път Бургас - Средец (ВИДЕО)
Тагове
туризъм бранш ЕС криза сезон
Коментари