Три министерски глави паднаха заради трагедията край Своге

Три министерски глави паднаха заради трагедията край Своге - E-Burgas.com

Вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков са депозирали оставките си пред премиера Бойко Борисов. По-рано през деня министър-председателят им ги поиска във връзка с катастрофата край Своге.

„Така постъпваме в политическа партия ГЕРБ – ние носим политическа отговорност”, заяви вътрешният министър Валентин Радев в извънреден брифинг в Министерския съвет. „Ние нямаме персонална вина, но очевидно министерствата ни не са били в състояние да ни предпазят от такава трагедия”, допълни Радев, цитиран от bTV.

На въпрос защо подават сега оставка, Радев уточни, че за петте дни след трагедията са предали всичката информация на следствието.

„Ние съдействахме, съдействаме и ще съдействаме оттук нататък, за да може следствието да приключи по възможно най-обективния начин и да се въздаде справедливост на база на отговорностите на всеки участник”, заяви Николай Нанков.

Той допълни, че подаването на оставките им е морален ангажимент и отговорност, който носят като политици в тези три министерства.

На въпрос какви грешки са допуснати при ремонта край Своге, Радев отговори, че от МВР са подадени общо седем сигнала за лошото състояние на пътя, а не четири, както първоначално се твърдеше. Щял да изнесе тези данни на пресконференция по-късно днес. „Очевидно ние и тези преди нас не сме се справили докрай добре, това е краткият отговор”, коментира Радев.

„Координацията на ведомствата не е била на ниво”, коментира от своя страна Нанков.

Двамата министри не коментира дали се очакват още оставки заради катастрофата. Вътрешният министър добави, че ще се погледне работата в миналото на ведомствата, за да се уточни дали и там има отговорни за трагедията.

На брифинга не присъства транспортният министър Ивайло Московско, тъй като днес е в болничен, но и той е депозирал оставката си.

Коментари

Още от последните новини