Тихомир Янакиев обсъди с местния бизнес предстоящия летен сезон

Тихомир Янакиев обсъди с местния бизнес предстоящия летен сезон - E-Burgas.com

По покана на кмета на срещата присъстваха Георги Николчев, съветник по туризма в Министерски съвет и д-р Арман Кацахян от РЗИ Бургас, които разясниха на присъстващите настоящите заповеди и препоръки на държавата, които имат за цел да запазят здравето както на летуващите, така и на самите търговци.

Към момента хотелите могат да посрещат гости, а ресторантите имат право да работят само на открити площи при разстояние между масите 1,50м. Не се препоръчва използването на мека мебел и декоративни възглавници, тъй като няма как да бъдат дезинфекцирани след всеки клиент.

Препоръчително е всеки собственик да изготви алгоритъм на действие, по възможност да не се пресичат потоци от хора и да бъдат определени критични точки, които подлежат на редовна дезинфекция, като за целта е необходимо да се води регистър. Критични точки са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосваните повърхности. Във всеки търговски обект трябва да бъдат използвани само дезинфекциращи средства, които са одобрени от Министерството на здравеопазването.

Предвид незавидното финансово състояние, Община Созопол към момента е разработила две икономически мерки. Първата касае таксиметровите шофьори - тази година те ще заплащат за четири месеца, вместо за шест, и допълнително само, ако упражняват дейност повече от четири месеца. Другата мярка, която ще бъде внесена за гласуване в Общински съвет е да бъдат облекчени ползвателите на общински имоти с целогодишни договори, като бъдат освободени от наеми за два месеца и заплатят за десет месеца, вместо за дванадесет.

На срещата местният бизнес получи отговори на много въпроси. Стана ясно, че наемателите на сергии вече ще могат да ползват напълно безплатно санитарния възел в читалището, а силната музика в късните часове ще бъде стриктно контролирана от органите на МВР. Община Созопол работи и по така необходимия за града информационен център, който да промотира както забележителностите, така и местния бизнес.

Тихомир Янакиев получи предложения от търговците, които ще бъдат обмислени и решенията ще бъдат обявени. Той разясни обстоятелствата покрай почистването и озеленяването на града като не пропусна да благодари на всички, включили се в инициатива „Ние сме Созопол“. Кметът апелира всички присъстващи да не се колебаят да правят своите предложения, които могат да пуснат и в кутията, поставена за целта до централния вход на Общинска администрация.

Коментари

Още от последните новини