Телефонът на МЗ прегря заради коронавируса

Телефонът на МЗ прегря заради коронавируса  - E-Burgas.com

Над 600 обаждания са получени днес на горещия телефона на Здравното министерство за въпроси, свързани с новия коронавирус COVID-19. Това предаде bTV.

На телефона отговаря д-р Божидарка Кайрякова. Тя обясни в предаването "Лице в лице", че основната тема е за смъртните случаи в Италия – какви мерки трябва да се предприемат, ако хората заминават и какво да правят, ако са се завърнали от там. Лекарката препоръча хигиена на ръцете и ограничаване на контактите с видимо болни хора с респираторна симптоматика.

„Измиването на ръцете трябва да бъде с топла вода и сапун, в продължение наймалко на 20 секунди. Да се използват също дезинфектант и мокри кърпи на алкохолна основа“, посъветва още д-р Божидарка Кайрякова.
Хора които нямат температура, нямат кашлица, след завръщането си от такива райони, където има разпространение на коронавирус, нямат основание да се изследват, посочи тя. „Но тези, които имат кашлица, или задух и при най-малкото повишаване на температурата, врамките на 14 дни от завръщането си, е редно да се обърнат към личния си лекар.

Те знаят какво трябва да се направи, създадена е стройна организация от Министерството на здравеопазването, има алгоритъм, който се
спазва“, отбеляза лекарят.

Горещият телефон за въпроси във връзка с коронавируса COVID-19 е 02 807 87 57.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини