Свлачището в "Сарафово" се активизира сред пороите

Свлачището в
Снимка: Дарик-Бургас

Почти година след бурите, които активизираха свлачище в бургаския квартал „Сарафово”, хората там отново са под тревога. Укрепване в квартала не е направено, а заради валежите от последните дни се страхуват, че къщите им могат да „слязат на плажа”, съобщава Нова тв в свой репортаж.

В „Сарафово” 8 месеца след последното наводнение не са предприети каквито и да било мерки за безопасно оттичане на водата.Тук в последните къщи, където има свлачищен процес, вместо да бъдат възстановени бетонните стени на канавките за оттичане на вода, то те са премахнати и в момента ров трябва да изпълнява тази функция.

Водата разрушава бетонната канавка. Общината обещава, че ще я възстанови. Това става преди 8 месеца. А работата започва преди седмица. Затова, при всеки дъжд, хората в квартала са денонощно на щрек „Нащрек сме, проверяваме отвън как е водата,пороя и така-не спим,почти не спим”, сподели Стойко Трифонов.

Хората питат  защо вместо бетонна канавка се изкопава ров. „Доколкото разбрахме вчера даже ще прокопаят канали, от които водата да слиза тука надолу,което за нас не е нормално цялата вода ,която се стича от цялото Сарафово да минава и да слиза пред нас, пред къщите ни и най-вероятно това тука ще стане някакво езеро”, пък допълни Иван Връшев.

Кметът  Димитър Николов обясни, че „Геозащита” - Варна  и МРРБ не разрешили възстановяването на бетонния улей. „Мотивираха се,че сериозни изкопни работи с изливане на голямо количество бетон не ще спре свлачищния процес, а  допълнително ще възбуди такъв свлачищен процес”, коментира градоначалникът.

Коментари

Още от последните новини