Спцепрокуратурата показа страховити снимки на бургазлията Мехмед, обвини го в тероризъм

Спцепрокуратурата показа страховити снимки на бургазлията Мехмед, обвини го в тероризъм - E-Burgas.com

Спецпрокуратурата официално обвини бургаският борец Мехмед Абдулкадер в тероризъм и пиоказа в сайта си негови снинки с жестове и облекло като на бойците от ИДИЛ. Вчера на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.

Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница. Става въпрос за бургазлията Мехмед.

С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Галерия
Свързани статии
Депутати решават съдбата на спецсъда и спецпрокуратурата Магистрат от спецпрокуратурата получи "кърваво писмо" със смъртна заплаха Надежда Йорданова: Спецправосъдието се използва като бухалка срещу неудобните Хванаха белгиец в Ямболско, осъден е за тероризъм Спецпрокуратурата погна група за изнудване със заплахи и насилие Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи Жената, която оправда Цветанов в Апартаментгейт, поема спецпрокуратурата Майката на Мохамед: Снимките са, за да се покаже пред приятели Затвор е надвиснал над Дянков, Трайков и Прокопиев заради далавери с EVN
Тагове
мехмед абдулкадер тероризъм спецпрокуратура
Коментари

Още от последните новини