След агресията вчера: СЕМ призова политиците за по-голяма отговорност към журналистите

След агресията вчера: СЕМ призова политиците за по-голяма отговорност към журналистите - E-Burgas.com

Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти и призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и лично достойнство, а политиците - да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите.

Това се казва в позиция на регулаторния орган по повод вчерашните сблъсъци на конференцията на ГЕРБ, публикува "Дневник". Тогава момчета с баджове нападнаха журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова и на три пъти изблъскаха телефона от ръцете й. Други кадри показаха как привърженици на ГЕРБ нанасят удари на две момчета. МВР започна проверка по случая.

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава - членка на Европейския съюз (ЕС), в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията", гласи още позицията на СЕМ.

Те изразяват надежда, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите. "СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите", завършва позицията.

Свързани статии
44 дисциплинарни производства са образувани срещу полицаи, покровителствали Семерджиев Откриха амфетамин в колата на Семерджиев, сдобива се с още едно обвинение Прокуратурата повдигна две обвинения на Семерджиев Решават дали да оставят в ареста Георги Семерджиев СЕМ ще глобява "Ергенът" заради еротика, алкохол и сексизъм в ефир Бургаско семейство дарява две инвитро процедури чрез кампанията „Пожелай си" Подпомагат финансово приемните семейства в Бургас Семейство празнува 39 години съвместен живот с изложба в Бургас „Охранител“ нападна журналисти на Алепу (Видео) В Бургас гласуват нов правилник за финансирането на приемни семейства
Тагове
сем политици журналисти
Коментари

Още от последните новини