Подпомагат финансово приемните семейства в Бургас

Подпомагат финансово приемните семейства в Бургас - E-Burgas.com

Изпълнението на проекта за приемна грижа - "Приеми ме 2015", се удължава до края на 2021-ва година. Споразумението за партньорство между Агенцията за социално подпомагане /АСП/ и Община Бургас вече е сключено, като по този начин действието на проекта за приемни родители се подновява, считано от 01.01.2021 г.

В Община Бургас към момента има 15 приемни семейства. От няколко години Бургас е една от малкото в страната общини, която предоставя и допълнителна еднократна финансова помощ за приемните семейства. Правилника и условията за кандидатстване може да откриете на: https://burgascouncil.org/node/1020

Тази година местната администрация отново е заложила в новия бюджет за 2021-ва година средства за подпомагане отглеждането на деца от приемни родители.

Освен Бургас още 7 общини - Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Сунгурларе, Созопол и Средец в областта работят по националната програма за приемни семейства. Общият им брой е 56, а настанените деца в тях са 53 и предстоят нови настанявания. В четири от приемните семейства се отглеждат деца с увреждания.

Приемните семейства от 7-те общини в Област Бургас се обслужват от Областния екип по приемна грижа, който работят 5 социални работници. Те се грижат за повишаване на качеството на услугата, като осъществяват специализирани обучения и супервизии на приемните семейства /супервизия в социалните услуги представлява оказване на професионална и методическа подкрепа от психолог/.

В споразумението са отразени промени, касаещи разходите, свързани с дейностите по проекта. Тук влизат месечни възнаграждения на професионалните приемни родители и месечния бюджет за издръжка на деца, настанени в доброволни и професионални приемни семейства, съобразно възрастта /добавка за деца с увреждания/. От началото на 2021 г. те ще се осигуряват от държавния бюджет по програма "Подкрепа на децата и семействата", като част от бюджета на Агенция за социално подпомагане.

В момента отглежданите в приемни семейства деца по проекта "Приеми ме 2015" са 1 759 в 147 общини.

Свързани статии
Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Водна терапия в басейн за деца с увреждания в Бургас Отварят кабинет за деца със СОП в училището в Свети Влас Невероятен концерт на 28 декември събира средства в подкрепа на Георги Панайотов Парламентът одобри военна помощ за Украйна Зов за помощ! Продължава кампанията за Петя от Поморие, има спешна нужда от подкрепа Успешно трансплантираха стволови клетки на Марти от Бургас в Мексико, но има още процедури Да помогнем на Юлия! Майка не две деца има нужда от подкрепа в битката с тежка диагноза Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна
Тагове
приемно семейство деца помощ
Коментари