Създават система за проследяване на реакцията при ваксинираните

Създават система за проследяване на реакцията при ваксинираните - E-Burgas.com

До три месеца в страната започва национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу Covid-19, обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Трябва да видим за какъв период ваксината ни пази, колко е ефективна и какви нежелани реакции има. У нас трябва да се проследят поне 1000 души. Ще се правят изследвания на контактната група на два месеца, шест месеца, година и две години, след втората доза ваксина, обясни Кунчев.

Към момента са регистрирани много малко и слаби реакции, предимно болка на мястото на убождането. Засега ваксината има много добър профил на безопасност. Очаква се проследяването у нас да започне от април, като то ще съвпадне с масовата имунизация, каза Кунчев.

Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева - член на Националния ваксинационен щаб, каза, че ще се тества защитата на молекулно и клетъчно ниво. Първото ниво на защита са добре познатите антитела. Ще се изследват различни групи хора по пол и възраст. Анализът за клетъчен имунитет е много по-сложен, но има възможност да се прави и у нас, поясни Мурджева.

Хората, които имат нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19, могат да подават сигнали в Изпълнителната агенция по лекарствата. Решихме да не се прави специфична нова система за оповестяване, която да е само за Covid-19, а за тези ваксини да важат всички правила, както и за останалите ваксини, обясни доц. Кунчев.

До края на днешния ден се очаква броят на ваксинираните медици у нас да достигне общо 1000, каза Ангел Кунчев.

 БТА

Свързани статии
Лекари сигнализират до Сербезова за важна детска ваксина 393 новозаразени с COVID-19 за денонощието, починаха 36 души Проф. Чорбанов представя българската ваксина срещу ковид есента 652 нови случая на ковид, 31 души са починали Доц. Ангел Кунчев: До 2-3 месеца ще има лекарство срещу ковид -19 Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигурява зелен коридор за ваксинации срещу КОВИД-19 по празниците 1 759 са новите случаи на коронавирус Ковид взе нови 14 жертви за ден в областта Медици: Получилите първа доза от "Астра Зенека" да се ваксинират и с втора Германия готова да закупи руската ваксина без посредничеството на ЕС
Тагове
covid 19 ваксина
Коментари

Още от последните новини