Създават система за проследяване на реакцията при ваксинираните

Създават система за проследяване на реакцията при ваксинираните - E-Burgas.com

До три месеца в страната започва национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу Covid-19, обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Трябва да видим за какъв период ваксината ни пази, колко е ефективна и какви нежелани реакции има. У нас трябва да се проследят поне 1000 души. Ще се правят изследвания на контактната група на два месеца, шест месеца, година и две години, след втората доза ваксина, обясни Кунчев.

Към момента са регистрирани много малко и слаби реакции, предимно болка на мястото на убождането. Засега ваксината има много добър профил на безопасност. Очаква се проследяването у нас да започне от април, като то ще съвпадне с масовата имунизация, каза Кунчев.

Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Мариана Мурджева - член на Националния ваксинационен щаб, каза, че ще се тества защитата на молекулно и клетъчно ниво. Първото ниво на защита са добре познатите антитела. Ще се изследват различни групи хора по пол и възраст. Анализът за клетъчен имунитет е много по-сложен, но има възможност да се прави и у нас, поясни Мурджева.

Хората, които имат нежелани реакции от ваксината срещу Covid-19, могат да подават сигнали в Изпълнителната агенция по лекарствата. Решихме да не се прави специфична нова система за оповестяване, която да е само за Covid-19, а за тези ваксини да важат всички правила, както и за останалите ваксини, обясни доц. Кунчев.

До края на днешния ден се очаква броят на ваксинираните медици у нас да достигне общо 1000, каза Ангел Кунчев.

 БТА

Свързани статии
Откриха нов по-заразен вариант на коронавируса в Япония След информация във фейсбук: РЗИ отрече да има починал лекар след поставяне на ваксина Отложиха доставянето на новата пратка ваксини Епидемиолог: Да сме готови за трета вълна на коронавируса! 1002 новозаразени, 2023 са излекувани за денонощието Одобриха ваксината на "Модерна" за ЕС Удължават карантината в Германия Бургас с втора пратка от ваксините срещу К19 82-годишна медицинска сестра от Сунгурларско се ваксинира срещи ковид Близо 700 са ваксинирани за ден у нас
Тагове
covid 19 ваксина
Коментари

Още от последните новини