Ролята на изкуството при децата

Ролята на изкуството при децата - E-Burgas.com
Снимки: luckykids.bg

Изкуството е съществена част от живота на всеки човек, независимо от това дали той лично се занимава със създаването му или просто се наслаждава на книги, картини, музикални композиции и т.н., които са плод на нечие друго въображение. Без него нашето съществуване би било именно само това – съществуване без наслада и цветове, които ни заобикалят и  ни карат да се усмихваме и радваме. Често се казва, че „Креативният възрастен е едно оцеляло дете“ и този израз притежава огромна доза достоверност.

Няма създания на този свят с по-развито въображение и афинитет към изкуствата от децата. Всеки малчуган е необременен от натиска на обществото и не е програмиран от него и от родителите си, което му позволява да фантазира, да играе, да създава. Ролята на изкуството при децата е от изключително огромно значение, за да може те да се развият всестранно в бъдеще и да запазят тази своя детска креативност, която се цени много и в света на възрастните.

Силата на въображението

Самият Алберт Айнщайн е казал, че въображението е по-ценно от логиката; то може да ни заведе навсякъде и да ни даде невероятни идеи и перспективи, които да бъдат от огромна полза за бъдещето ни. За да се роди изкуство, трябва да има добре развито въображение, немалка доза страст и доста практика, с която детето да развие заложбите си и да разпери криле.

Формите на изкуство са множество на брой и никъде не е казано, че един малчуган трябва непременно да се фокусира само върху рисуване или творческо писане – съчетание от двете е страхотно!

В Арт Лагера Lucky Kids в Банско, децата имат възможността да развиват своите заложби в чудесна за тях среда, като се наслаждават на събитията, изготвени от ръководителите на лагера, и същевременно придобиват множество нови умения.

Форми на изкуство (някои от тях, защото те са много)

Изкуството има много колоритни лица и не е изключено детето да има повече от една дарба, свързана с него. В детския арт лагер на Lucky Kids, малчуганите  имат възможността да се развиват във всяка една насока, която пожелаят с помощта на екипа. Нека да изброим някои от по-популярните форми на изкуство:

Рисуване

Често, когато хората чуят думата „изкуство“, в ума им се явява именно тази специфична вариация на творчество. Независимо дали картината е нарисувана с помощта на моливи, на четка или пастели, това си е същинско изкуство! Абстрактна, натюрморт, пейзаж… Колко много варианти има! Рисуването играе важна роля в живота на едно дете, независимо от това, дали то ще се занимава с него в бъдеще или не – тази форма на изкуство развива въображението, прецизността и раздвижването на китките и ръцете по начин, който е повече от полезен за детето.

Пеене

Полезно е за психиката ни да пеем и да си свирим – дори не винаги да улучваме акордите на песента. Когато едно дете пее, то не само изследва собствения си глас и неговите възможности , но и свиква да изразява себе си вербално, което е изключително важно за един човек – малък или не! Било то караоке или акапела, пеенето е важна разновидност на изкуството за едно дете и е хубаво то бъде развивано.

Писане

Дори и да не е творческо, писането е една от най-съществените форми на изкуство, които могат да бъдат усвоени. То не само учи детето на грамотност и му помага да развива себе си, но и засилва неговото въображение. Освен това, за да може един малчуган да изгради свой стил на писане, е важно той да чете – и то много! Така детето се учи да оценява изкуството на написаната дума и го развива за себе си.

Вашето дете ще се срещне с всички тези разновидности на изкуството, и то по най-забавния и развлекателен за него начин, в детския арт лагер в апартхотел “Лъки Банско“, където условия за това са превъзходни.

Коментари

Още от последните новини