Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища

Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища - E-Burgas.com

Автоматизирани устройства „ловят“ ежедневно плаващи отпадъци край три бургаски пристанища. Те са поставени край рибарските портове в „Ченгене скеле“ и кварталите „Сарафово“ и „Крайморие“. Автоматизираните устройства, които много наподобяват на кофи, са проектирани така, че да се справят с прилива. Изключително ефективни са и резултатът е видим.

Демонстрация как работят устройствата беше направена по време на финалната пресконференция по проект „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“. Той се изпълнява от Община Бургас в партньорство с Фондация „Шанс за децата и природата на България“, както и НПО „The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

„Целта на проекта и всички дейности, включени в него, бяха подобряване чистотата на Черно море и намаляване на отпадъците, които ежегодно поглъща морето в резултат на различни дейности на хората, повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите.“, обясни Мая Русева, директор дирекция „Стратегическо развитие“.

„Всички дейности по проекта са наситени с много послания, с цел да стигнат до повече хора и най-вече до децата. Колкото повече се повишава информираността, толкова повече се формира положително поведение към околната среда“, заяви по време на пресконференцията Весна Балтина, зам.-кмет „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата“.

В рамките на проекта бяха организирани разнообразни инициативи и активности с цел провокиране на отговорно и грижовно отношение към опазване чистотата на морската околна среда.

Тонове пластмасови, битови и други отпадъци бяха извадени от водолази край Моста в Бургас и остров Св. Анастасия. В акциите, организирани от Община Бургас, се включиха водолази от СНЦ „Приятели на морето“.

Огромен интерес и отлични резултати бяха постигнати и чрез друга атрактивна акция в рамките на проекта - „Риболов на отпадъци“. Еко инициативата се реализира с участието на местната рибарска общност и морето си „отдъхна“ от килограми отпадъци.

Друга активност, реализирана в рамките на проекта, беше прилагане на „План за ограничаване употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба в сградите и помещенията на Общински съвет и общинска администрация - Бургас”, с цел намаляване на генерираните пластмасови отпадъци и повишаване на знанията на местната администрация и заинтересованите страни относно източниците на замърсяване на морските води. В 30 общински сгради бяха поставени диспенсъри за филтриране на водата.

Заедно с партньорите от „Blue Army“ бяха организирани образователни кампании сред 750 ученици в 5 бургаски училища. Целта им бе да се формира отговорно отношение към опазване чистотата и съхраняване на огромното ни богатство – Черно море. Множество лекции и уъркшопове, с активно участие на бургаски деца и генериране на различни идеи с еко насоченост, бяха проведени съвместно с Фондация „Шанс за децата на България“.

Продължителността на проекта беше 14 месеца.

Свързани статии
Нова инсталация за биоразградими отпадъци в Бургас Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел?
Тагове
екология отпадъци
Коментари

Още от последните новини