Ръст на домашното насилие

Ръст на домашното насилие  - E-Burgas.com

Тревожна статистика - ръст на домашното насилие. Осем жени са загубили живота си, убити от своя партньор от началото на извънредното положение. Това обявиха от Български фонд за жените.

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите. Случаите, за които се търси помощ в момента са много по-тежки от преди, според специалистите. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370.

„Изолацията е това, което предизвиква още по-голяма епидемия от насилие. Отдавна алармираме, че всяка трета жена е жертва на такова. Оказва се, че в изолация случаите са се увеличили почти двойно. Нещо повече – начините, по които се упражнява насилие са в пъти по-жестоки“, обясни в предаването „Здравей, България“ Гергана Куцева от „Български фонд за жените“.

Според нея причините за нарастването на агресията по време на извънредното положение може да са различни – от загуба на работа, загуба на авторитет, злоупотреба с алкохол, финансова несигурност и други.

Коментари

Още от последните новини