Проучване доказа: Няма разлика в качеството на храната в България и Германия

Проучване доказа: Няма разлика в качеството на храната в България и Германия - E-Burgas.com

Доклад за сравнителен анализ не отчите двоен стандарт на храните у нас и Европа. 

Резултатите са от проучване на Комисията за защита на потребителите, при които бяха сравнени храни в 5 държави - Гърция, Португалия, Унгария, Испания и Германия не установи двоен стандарт при храните. Все пак от 11 изследвани храни, при два от продуктите има разлики, а при 4 са несъществени. Известно френско масло, което се продава у нас с 200% по-високо съдържание на въглехидрати. Разлики има и при консервите с грах и царевица, отново на френски производител.

200% процента повече въглехидрати в маслото всъщност означава с около грам повече въглехидрати. Т.е това е от несъществените разлики.

След изследването се установи, че не можем да говорим за двойни стандарти при храните, които се продават в България и тези които се продават в Западна Европа. Бяха избрани продукти на една и съща марка, които се продават в целия ЕС.

Става въпрос за група макаронени изделия, шоколадови, консерви, зехтин и спиртни напитки. Анализът категорично установява, че няма двоен стандарт и всички храни са еднакво качествени.

Все пак от 11 изследвани, при 2 от продуктите има разлики, а при 4 са несъществени.

"Най-големите проблеми, говорим наистина за съществени разлики, и в едната, и в другата посока, нека пак да уточним, и при българските и при чуждестранните, в консервите грах и царевица, които са напълно идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани 8 показателя, в 7 от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики, но те не са по-лош продукт в България, по-добър в Западна Европа. Просто такива различия обективно има в компонентите. Категорично беше отговорено ясно на въпроса - по-лоша храна ли ядем в България - не, не ядем по-лоша храна, не пием по-лоши напитки." сподели председателят на Комисия за защита на потребителите Димитър Маргаритов пред БНТ.

Коментари

Още от последните новини