Близо 300 мераклии желаят да учат медицина в Бургас

Близо 300 мераклии желаят да учат медицина в Бургас - E-Burgas.com

Миналогодишните кандидат-студенти бяха 249

Настоящата кандидат-студентска кампания показва силен интерес на младите хора, които избраха да се обучават в специалност "Медицина" в Бургас. За сравнение преди година във Факултета по медицина на университет "Проф. д-р Асен Златаров" кандидатстваха общо 249 души, а сега кандидатите се увеличиха на 282. От тях заявление за кандидатстване подадоха 83 мъже и 199 жени. Това е повече от 10 % ръст на подалите заявление за кандидатстване. Кандидатите са от Бургаски регион и от различни градове в цялата страна.

До голяма степен това се дължи на високите критерии за кандидатстване в бургаския Факултет по медицина и факта, че изпитите са на базата на теми, а не на тестове. По този начин се вдига нивото сред кандидат-студентите, а от друга страна свидетелства за желанието на младите хора да учат медицина и необходимостта от факултет по медицина в Бургас. Увеличеният брой на кандидатстващите медицина идва на фона на това, че родените през 2001-ва година са с около 7000 души по-малко от тези през 2000 г. Това съобщи днес деканът на бургаския медицински факултет доц. д-р Цветан Велинов.

За настоящата академична учебна 2020/2021 година Факултетът по медицина към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас ще приеме 40 нови студенти. Желаещите да се обучават в него трябва да се явят на задължителни приемни изпити. Тази неделя - 19 юли, е изпитът по биология, а следващата неделя - 26 юли е по химия.

Важно за кандидатите е да знаят, че времетраенето на изпитите е съкратено почти наполовина. От стандартните 4 астрономически часа бъдещите студенти ще трябва да пишат по изтеглените теми в рамките на 2,5 часа или 150 минути. Това ще важи и за двата писмени изпита. Затова и обемът на материала ще бъде съобразен с намаленото време. Изпитът по биология ще включва две групи теми - по една от материала в 9 клас и една от този 8 или 10 клас. Те ще бъдат изтеглени в деня на изпита на случаен принцип.

Вместо решаване на 4 логически задачи, изпитът по химия тази година ще обхване само 2 - по една задача от областта на неорганичната химия и една от органичната химия. Отговорите трябва да бъдат обосновани и подкрепени със съответните химически формули и реакции. Задачите по химия също ще бъдат изтеглени на случаен принцип в деня на изпита.

За своята безопасност и тази на околните, кандидат-студентите са длъжни да спазват актуалните противоепидемични мерки и реда за провеждане на изпитите. Те трябва да носят маска на лицето, ръкавици по желание и да спазват задължителна дистанция от 2 метра един от друг. Бъдещите студенти ще влизат един по един, след представяне на документ за самоличност и разпечатка с входящ номер. Те трябва да заемат мястото си в определената зала в 08.30 часа, като разпределението на местата в залите ще бъде съобразено с всички противоепидемични мерки.

Кандидатите, които са се регистрирали онлайн и са получили документ за явяване на редовните изпити по електронна поща, са длъжни да го разпечатат и да се явят с него и лична карта на всеки един от изпитите.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени на 04.08. в сградата на университета и на интернет страницата му: http://www.btu.bg

Свързани статии
Над 4000 студенти не могат да се завърнат в общежитията си заради незавършени ремонти Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Студенти и ученици от Бургас участваха в Световната седмица на предприемачеството Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати третия випуск парамедици Учени от цял свят идват в Бургас на симпозиум по биомедицина Бъдещи юристи от БСУ посетиха Районния съд Проф. Миткова: Медицинският факултет в Бургас ще се превърне в емблема (Снимки) Бъдещите юристи ще влизат в университет без приемен изпит Ремонтират студентските общежития с над 6 млн. лв. Третокурсничка по медицина е „Студент на годината“ на Бургас
Тагове
медицински факултет студенти медицина
Коментари

Още от последните новини