Проф. Кюркчиев: Бих препоръчал третата доза на всеки

Проф. Кюркчиев: Бих препоръчал третата доза на всеки - E-Burgas.com

Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване. Това обясни в студиото на „Събуди се” началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

„Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува”, добави специалистът.

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. „Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания - аз смятам, че това е добър вариант”, посочи проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения той обясни, че хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. „Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен - ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има - начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. „Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив - считам ги за полезни”, заяви той.

 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини