Проф. Кантарджиев: До август ваксинираните ще са 1,5 млн души

Проф. Кантарджиев: До август ваксинираните ще са 1,5 млн души - E-Burgas.com

В напреднал етап за одобрение била ваксината на AstraZeneca

В най-добрия сценарий до август в България ще има 1,5 милиона ваксинирани срещу COVID-19. Това обясни по NOVA проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. 

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването общият брой на ваксините до юли ще стигне за 750 000 души. Според проф. Кантарджиев това не е малко. Той обаче е разговарял с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата за това какви допълнителни количества могат да влязат в страната ни. Много напреднала за регистрация била ваксината на AstraZeneca. А от нея страната ни е заявила по-големи количества.

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни: „За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

За момента обаче страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.



 

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини кантарджиев
Коментари

Още от последните новини