Проф. Герджиков: Бих подкрепил Петков за премиер, аз го запознах с Радев

Проф. Герджиков: Бих подкрепил Петков за премиер, аз го запознах с Радев - E-Burgas.com

Проф. Герджиков твърди, че той лично е запознал Кирил Петков и Румен Радве.

На практика аз запознах преди време Кирил Петков с Румен Радев. Защото той беше на една командировка от Софийския университет. Това заяви кандидат-президентът, подкрепен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков, който по това време е бил ректор на университета, предаде Топ новини. 

Той посочи, че би подкрепил Петков за премиер. „Кирил Петков е чудесен млад човек, амбициозен. Аз бих го подкрепил за премиер, бих подкрепил всяко редовно правителство, защото това ни е жизненоважно, стига да не е някаква безпринципна коалиция“, каза още кандидат-президентът в ефира на БНТ.

Проф. Герджиков добави, че ролята на държавния глава е изключително важна за съставянето на правителство. „Дори да бъде избрано редовно правителство, властта ще остане в ръцете на Румен Радев. Ако господин Румен Радев бъде избран в неговите ръце ще бъде концентрирана законодателната и съдебната власт. Това е тревожно“, предупреди той. В същото време не откри проблем в ситуацията от преди години, когато ГЕРБ беше на власт и държавният глава бе избран от същата партия.

„Аз не познавам господин Карадайъ и никога не съм го виждам, това твърдение е лъжа и е абсурдно“, опроверга той информацията, че се е виждал с лидера на ДПС. „Бих се видял с всяка политическа сила, която ни предложи подкрепа“, допълни той и призова Румен Радев да покаже текста за съдебната реформа, която предлага, особено тази част, засягаща правата на президента.

Проф. Герджиков съобщи още, че най-вероятно телевизионният  дебатът между него и Румен Радев ще се състои в четвъртък.

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент е сигурен в обрата на балотажа, но ако загуби изборите, планира да се върне в университета. Той обаче сподели, че има опасения, че Софийският университет ще бъде ощетен от МОН и властта само заради това, че той е негов ректор и е бил кандидат-президент.

Свързани статии
Президентът обяви състава на служебния кабинет Румен Радев: Нека този свят празник донесе топлина във всяко българско семейство Президентът кани ДПС на консултации Радев в Бургас: Изгубихме двама доблестни полицаи Борисов: Радев много ме обиди като ме сравни с Кирил Петков Кирил Петков: С темата за РСМ опитват да отклонят вниманието от 2.5 млрд лв. за незаконни строежи Лена Бориславова с първи коментар за компромата с Кирил Петков Петков и Зеленски обсъдили безопасността в Черно море Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Румен Радев няма намерения да сменя шефа на НСО
Тагове
проф. Анастас Герджиков Румен Радев президент Кирил Петков
Коментари

Още от последните новини