Почитаме покровителя на пчеларите

Почитаме покровителя на пчеларите - E-Burgas.com

Православната църква почита днес паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който се приема за покровител на пчеларите.

Днес е единственият ден от годината, в който се освещава мед в храмовете. Свети Харалампий е живял през II и началото на III век. Той бил епископ в Тесалия, днешна Гърция. Езическите власти го изправили на съд. Дълго го убеждавали да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите.

Епископът обаче решително отказал. Тогава го подложили на страшни изтезания, но старецът с търпение и мъжество понасял всичко. Раните му по чудодеен начин заздравявали всяка нощ. Виждайки неговото търпение и проявата на Божията сила, част от езичниците повярвали в Господ и приели християнството.

По-късно свети Харалампий бил осъден на смърт с посичане, но 113-годишният старец издъхнал на мястото на наказанието преди изпълнението на присъдата. В различни краища на страната е разпространено вярването, че светецът е повелител на болестите, а в миналото жените не работили нищо на този ден, за да не влиза болест в дома им, припомня БНР.

 

Свързани статии
Равда ще отблежи празника си в дена на Света Параскева с богата програма Село Баня отпразнува Илинден Румен Радев идва на празника на Созопол Бургас с богата програма за 24 май Представят нова книга, посветена на Поморие, на празника на града Затварят улица в Долно Езерово заради празника на квартала Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница Честита Цветница! Хиляди българи празнуват имен ден Отбелязваме Лазаровден Честит Тодоровден!
Тагове
празник пчелари
Коментари

Още от последните новини