Отбелязваме Голяма Богородица

Отбелязваме Голяма Богородица - E-Burgas.com

Днес отбелязваме Голяма Богородица или Успение на Пресвета Богородица – един от най-големите християнски празници, честван, както от православните християни, така и от католиците. 

На този ден, според Православната църква Богородица напуска земния си път и отива на небето при сина си. Мария умира на 64-годишна възраст, според евангелията.

Нейната смърт е толкова лека и блажена, че приличала повече на сън. Затова и църквата нарича мирното й преселение във вечния свят „успение“.

Три дни след смъртта на Богородица самият Иисус Христос слиза на земята, обкръжен от ангели и светци, за да прибере душата на своята майка. 

Тъй като Богородица успява да премине блажено в селенията на вечността, празникът е известен като Голяма Богородица. Малка Богородица наричаме денят, в който Мария се е родила.

На 15 август се провеждат тържествени литургии във всички църковни храмове. Освещават се хлябове, които жените раздават след това за здраве на живите и в памет на мъртвите.

На този ден по традиция се провеждат фамилни и родови събирания, правят се курбани за здраве и против беди и болести.

Традицията повелява на масата да има топла пита, омесена рано сутринта, варено жито, пилешко месо, царевица и тиква. Динята и гроздето са задължителни.

На този прекрасен християнски празник имен ден празнуват Мария, Марин, Марина, Мара, Мариана, Мариян, Марийка, Мариета, Богдан, Богдана, Божан, Божана. Честит празник на имениците!
 

Свързани статии
Бургас ще отпразнува 113 години Независима България подобаващо Концерти, знамена и цветя в Бургас за Съединението Манастирът край "Меден рудник" отваря врати на Богородица Равда ще отблежи празника си в дена на Света Параскева с богата програма Село Баня отпразнува Илинден Румен Радев идва на празника на Созопол Бургас с богата програма за 24 май Представят нова книга, посветена на Поморие, на празника на града Затварят улица в Долно Езерово заради празника на квартала Маргарита, Росица и Виолета - кой са най-разпространените имена на Цветница
Тагове
Богородица празник
Коментари

Още от последните новини