Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата

Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата  - E-Burgas.com

Най-голямо увеличение на възнагражденията е регистрирано в сектор "Образование", а най-много лица са наети в „Строителство“

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месена работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г., област Бургас се нарежда на 11-то място. Най-висока средна работна заплата получават наетите в област София (столица) - 1 959 лв., а най-ниска - в областите Благоевград - 948 лв., Видин - 964 лв. и Смолян - 1 007 лева.

Това сочат данните на на Националния статистически институт.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна работна заплата в област Бургас се увеличава спрямо третото тримесечие на 2020 г. 4.8%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Образование“ - с 11.4%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 10.0% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ - с 9.7%.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 14.8%, а в частния сектор - с 6.6%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Бургас към края на декември 2020 г. намаляват с 6.0 хил., или с 5.4%, спрямо края на септември 2020 г., като достигат 105.1 хиляди.
Спрямо края на септември 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Култура, спорт и развлечения“. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Строителство“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Селско, горско и рибно стопанство“. 
 

Свързани статии
Ударихме дъното по цената на труда в Европа Излъгаха личните асистенти за обещаните заплати Вдигат заплатите във ВиК холдинга Последни дни на хартиената двулеква Шефът на БНБ: Ще пазаруваме с евро от 2024 Рязък скок на безработицата в областта Шестима безработни у нас се борят за едно работно място Минималната заплата става 650 лв. от януари 2021 Вдигат заплатите на лекарите докато има пандемия, отделно 1000 лв. за всички на първа линия Фирми у нас вече искат отрицателен PCR тест при кандидатстване за работа
Тагове
работа пари заплати
Коментари

Още от последните новини