Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата

Област Бургас остава на 11-то място по средна работна заплата  - E-Burgas.com

Най-голямо увеличение на възнагражденията е регистрирано в сектор "Образование", а най-много лица са наети в „Строителство“

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месена работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г., област Бургас се нарежда на 11-то място. Най-висока средна работна заплата получават наетите в област София (столица) - 1 959 лв., а най-ниска - в областите Благоевград - 948 лв., Видин - 964 лв. и Смолян - 1 007 лева.

Това сочат данните на на Националния статистически институт.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната брутна месечна работна заплата в област Бургас се увеличава спрямо третото тримесечие на 2020 г. 4.8%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение са „Образование“ - с 11.4%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 10.0% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ - с 9.7%.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 14.8%, а в частния сектор - с 6.6%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Бургас към края на декември 2020 г. намаляват с 6.0 хил., или с 5.4%, спрямо края на септември 2020 г., като достигат 105.1 хиляди.
Спрямо края на септември 2020 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Култура, спорт и развлечения“. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Строителство“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Селско, горско и рибно стопанство“. 
 

Свързани статии
От КНСБ настояват за 750 лв. минимална заплата От петък започва изплащането на новите пенсии и еднократната добавка Минималната работна заплата става 710 лв. НАП "захлеби" с 28,2 млрд. лв. от граждани и фирми Пореден удар на бургаските митничари Новият младежки център в Бургас търси активни млади хора за работа Филиалът на НХА в Бургас търси модели за платено позиране Николов вдигна заплатите на медиците в общинксото здравеопазване Ръст на заплатите в Бургаско заради липса на кадри Недостиг на квалифицирани кадри по морето заради ниско заплащане
Тагове
работа пари заплати
Коментари

Още от последните новини